Ωνάσης – Τζάκι Κένεντι: Ο πιο πολυσυζητημένος γάμος του 20ου αιώνα (pics)


Εκείνος ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο. Εκείνη, η χήρα του πιο λαοπρόβλητου ηγέτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Θεωρητικά δεν είχαν ορατό σημείο επαφής. Και όχι μόνο για τα 23 χρόνια της ηλικιακής διαφοράς. Για αυτό και ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι τον Οκτώβριο του 1968 αποκλήθηκε από τον Τύπο της εποχής και ως «ο γάμος του 20ου αιώνα».

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και μόλις 4,5 μήνες μετά την αντίστοιχη του Ρόμπερτ Κενέντι (με τον οποίο επίσης είχε ερωτική σχέση η Τζάκι, σύμφωνα με μία από τις βιογραφίες), τελείται στο Σκορπιό το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της δεκαετίας του ’60. Ο 62χρονος Ωνάσης είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού τη Μαρία Κάλλας, με την οποία περίμεναν όλοι να παντρευτεί.

Η Τζάκι, στα 39 της, θα υλοποιούσε αυτό που κυνικά περιέγραψε χρόνια αργότερα: «Την πρώτη φορά παντρεύεσαι από έρωτα, τη δεύτερη για τα λεφτά, την τρίτη για τη συντροφιά».

Και ο Έλληνας κροίσος θα υλοποιούσε πιθανώς ένα… καπρίτσιο, βλέποντας την Τζάκι ως ένα «τρόπαιο» – κόντρα στις βουλές της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας.

Η ενόχληση του Λευκού Οίκου για την εξέλιξη ήταν εντονότατη (από την εποχή κιόλας που ξεκίνησε το φλερτ του ζεύγους), ενώ και μερίδα του αμερικανικού Τύπου κατέκρινε την επιλογή της «χήρας του αγαπημένου και αδικοχαμένου προέδρου» να πέσει στην αγκαλιά ενός μεγιστάνα.

Ο γάμος χαρακτηρίστηκε από πολλούς «παιχνίδι συμφερόντων» και «άκρως επιτυχημένη συναλλαγή» και τόσο το είδος του προγαμιαίου συμβολαίου, όσο και η εξέλιξη της σχέσης που είχαν οι δύο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για κάτι τέτοιο.

«Η ημέρα που ανακοινώθηκε ο γάμος της με τον Ωνάση ήταν ημέρα πένθους για την οικογένεια Κένεντι. Το θεώρησαν προδοσία εκ μέρους της. Ωστόσο ο Τέντι πήγε μαζί της στην Αθήνα για να διαπραγματευθούν το προγαμιαίο συμβόλαιο – σε εκείνο ο Ωνάσης επέμενε και πέτυχε τελικά η Τζάκι να φέρει ως το τέλος της ζωής της και το επώνυμο Ωνάση δίπλα στο Κένεντι», αναφέρουν οι βιογράφοι της.

Το τίμημα ήταν όμως… βαρύ. Τρία εκατομμύρια δολάρια για την ίδια, ένα για κάθε παιδί της, εξασφαλισμένες όλες οι δαπάνες της για όσο θα κρατούσε ο γάμος, και 200.000 δολάρια κάθε χρόνο για όλη της τη ζωή αν ο Αρίστος πέθαινε πρώτος! Υπολογίζεται ότι η Τζάκι εισέπραξε συνολικά 26 εκατ. δολάρια μετά το θάνατο του Ωνάση (1975).

Πίσω στο Σκορπιό, το ’68, οι καλεσμένοι στο γάμο ήταν ελάχιστοι. Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Ότσινχλος, και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ. Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα.

Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Φρεντ Σπαρκς και το βιβλίο του «The $20,000,000 Honeymoon: Jackie and Ari’s First Year», μόνο τα δώρα του Αριστοτέλη προς την Τζάκι, στοίχισαν 5 εκατ. δολάρια (!), ενώ το κόστος του πρώτου χρόνου του έγγαμου βίου ανήλθε στον μεγιστάνα στα 20 εκατ. δολάρια.

Λίγο μετά το γάμο πάντως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σχέση τους, η οποία πολύ γρήγορα άρχισε να φθείρεται. Στα εφτά χρόνια που έμειναν παντρεμένοι, έζησαν ουσιαστικά δύο διαφορετικές ζωές και αποξενώθηκαν τελείως μετά το τραγικό, αιφνίδιο θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση στις 23 Ιανουαρίου του 1973.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ