Εγκεφαλικό: Γιατί είναι πιο θανατηφόρο στις γυναίκες


Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στις ΗΠΑ. Το 60% των ανθρώπων που πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι γυναίκες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εν μέρει, εξηγούν οι ειδικοί, επειδή οι γυναίκες μπορεί να έχουν ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα που ενδέχεται να παραβλέψουν λόγω της καθημερινής ρουτίνας και των υποχρεώσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της θεραπείας που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που υφίστανται εγκεφαλικά επεισόδια, βιώνουν συχνά παρόμοια συμπτώματα, όπως παράλυση μέρους του προσώπου, αδυναμία στο ένα χέρι και διαταραχές της ομιλίας.

Κάποιες γυναίκες ωστόσο, εκδηλώνουν πιο ήπια συμπτώματα και δεν απευθύνονται σε γιατρό.

«Οι γυναίκες έχουν πιο συχνά άτυπα και ασαφή συμπτώματα. Μπορεί να ξεκινούν με κόπωση, σύγχυση ή γενική αδυναμία, και όχι με αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος», δήλωσε η Δρ. Pooja Khatri, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Η Khatri τονίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να δίνουν σημασία σε οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή ή ασυνήθιστη λειτουργία του σώματος.

Πολλές γυναίκες αγνοούν ένα ξαφνικό ασυνήθιστο πονοκέφαλο, αν υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να προσπεράσουν τη δυσκολία στο περπάτημα, την εξάντληση, τη ζάλη ή μια γενική αδιαθεσία, αποδίδοντάς τα σε άγχος ή φόρτο εργασίας. Η ναυτία ή ο έμετος συχνά αποδίδονται σε ιώσεις.

«Είναι κρίσιμο να μην προσπερνάτε οποιοδήποτε ξαφνικό σύμπτωμα ή απώλεια λειτουργίας που δεν μπορείτε να εξηγήσετε. Το κλειδί βρίσκεται στο ότι είναι ξαφνικό», δήλωσε η Khatri.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι εξίσου ενημερωμένες με τους άνδρες, αν όχι περισσότερο, για τα τυπικά συμπτώματα του εγκεφαλικού. Επειδή έχουν όμως την τάση να υποβαθμίζουν τη σημασία των συμπτωμάτων, είναι επίσης πιθανότερο να καθυστερήσουν την επικοινωνία με τον γιατρό ή τη μετάβαση στα επείγοντα.

Τα λεπτά έχουν σημασία κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο λόγω διακοπής της ροής του αίματος εξαιτίας θρόμβου ή σπασμένου αγγείου. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά κρίσιμος για τη θεραπεία και η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ή μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

Ακόμη και αν δεν πρόκειται για εγκεφαλικό, είναι προτιμότερο να σπεύσετε στα επείγοντα αν εκδηλώσετε τα παραπάνω συμπτώματα.

«Ο χρόνος είναι σημαντικός και όσο καθυστερείτε να λάβετε οριστική θεραπεία τόσο περισσότερος εγκεφαλικός ιστός πεθαίνει και τόσο λιγότερο καλά θα είστε μακροπρόθεσμα. Η άμεση θεραπεία μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει το εγκεφαλικό» αναφέρουν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ