Αυτά είναι τα φαγητά που σου προκαλούν μεγαλύτερη πείνα!


Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το γυρνάς σπίτι και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παραγγείλεις ή να ζεστάνεις ένα έτοιμο φαγητό.
Σύμφωνα, όμως, με μια μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αυτή η τάση για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνει να σε κάνει ακόμα πιο πεινασμένο, και ως αποτέλεσμα τρως περισσότερο, προκαλώντας προβλήματα βάρους και άλλες ασθένειες. Γιατί, βέβαια, οι επεξεργασμένες τροφές, που σου αρέσουν τόσο πολύ, σε κάνουν να πεινάς περισσότερο;

Ποια τρόφιμα θεωρούνται υπέρ-επεξεργασμένα;

Ο λόγος γίνεται όχι μόνο για τα επεξεργασμένα, αλλά κυρίως για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά είναι γεμάτα με χημικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται για να εντείνουν ή να τροποποιήσουν τη γεύση και το χρώμα του προϊόντος, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, υδρογονωμένα έλαια, και γαλακτωματοποιητές.

Μερικά τέτοια τρόφιμα είναι το ψωμί για σάντουιτς, τα συσκευασμένα cupcakes, οι τηγανητές τροφές, η σόδα και όλα τα ποτά σε κουτάκια, η σοκολάτα, οι στιγμιαίες σάλτσες, τα λουκάνικα και το παγωτό.

Τι έδειξε η έρευνα;
Για δύο εβδομάδες, 20 άτομα (10 άνδρες και 10 γυναίκες) τράφηκαν τυχαία με μη επεξεργασμένα τρόφιμα και αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μία ομάδα κατανάλωσε τυριά και κρέμα γάλακτος, καθώς και γαλοπούλα για πρωινό, ενώ η άλλη έφαγε πλιγούρι βρώμης με μπανάνα, αμύγδαλα και γάλα άπαχο. Και τα δύο γεύματα περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, υδατανθράκων, φυτικών ινών και λιπών και οι υποψήφιοι μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν.

Μετά από αυτές τις δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τα μεταποιημένα προϊόντα ήταν λιγότερο κορεσμένοι και κατέληξαν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από εκείνους που έφαγαν τα άλλα πιάτα. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια τέτοια αιτιότητα: τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο», δήλωσε ο Kevin D. Hall, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την παχυσαρκία, διότι ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί το σώμα αντιδρά στις υπέρ-επεξεργασμένες τροφές, σίγουρα προκαλούν εγκεφαλικές αντιδράσεις που διεγείρουν την όρεξη.

Τι λένε οι ειδικοί;
Αυτό που οι ειδικοί συστήνουν στους καταναλωτές δεν είναι μόνο να εξετάσουν το ποσό των θερμίδων σε ένα προϊόν, το οποίο είναι συνήθως η μεγαλύτερη ανησυχία για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών, για να μάθουν αν θα καταναλώσουν περισσότερα φυσικά ή επεξεργασμένα συστατικά.

Αν έχεις αμφιβολίες, πες στον εαυτό σου ότι όσο λιγότερο βάζεις στο τραπέζι τα συστατικά που έχουν υποστεί φυσικές ή χημικές αλλαγές, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, εστιάστε στα κρέατα, τα αυγά, τους σπόρους, τα φύκια, τις ρίζες, τα φρούτα και τα λαχανικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ