Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το στήθος μου;


Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν συχνά το στήθος τους για αλλαγές. Καθώς είμαστε όλοι διαφορετικοί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το στήθος σας και να έχετε μια ιδέα για το τι είναι φυσιολογικό. Για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο τους όταν κάνουν έλεγχο.

«Γνωρίστε πώς είναι το στήθος σας σε διαφορετικές περιόδους του κύκλου σας, αν έχετε ακόμα περίοδο», λέει η Δρ. Κάρολ Κούπερ. “Το στήθος μπορεί να έχει τελείως διαφορετική αίσθηση βάσει του κύκλου σας.”

“Οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν το στήθος σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση και να υποχωρήσουν μετά την εμμηνόπαυση”, προσθέτει ο Eluned Hughes, επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας και Πληροφοριών στον Καρκίνο του Μαστού. “Ωστόσο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τακτικά το στήθος τους.”

Οι μαστογραφίες μπορούν να εντοπίσουν καρκινικές αναπτύξεις όταν είναι πολύ μικρές ακόμη.

Κάθεστε ή στέκεστε;
Όπως θα γνωρίζουν οι περισσότερες γυναίκες, η μορφή του στήθους αλλάζει ανάλογα με το αν κάθεστε ή ξαπλώνετε. Λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη θέση για την πραγματοποίηση λεπτομερούς ελέγχου;

“Είναι καλύτερα να σηκωθείτε στην αρχή και να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη για να δείτε αν το περίγραμμα είναι το ίδιο και στις δύο πλευρές ή να σημειώσετε αλλαγές στο δέρμα”, λέει η Κούπερ. “Εάν έχετε αλλαγές κάτω από τη θηλή, για παράδειγμα, ίσως να μην τις δείτε χωρίς καθρέφτη”.

“Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον καθρέφτη για να ελέγξετε για τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση ή το περίγραμμα του μαστού.”

Η Κούπερ συμβουλεύει ότι το υπόλοιπο του ελέγχου πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώ η γυναίκα είναι ξαπλωμένη. “Αυτό απλώνει τον ιστό πιο ομοιόμορφα πάνω στο στήθος, και το καθιστά πιο εύκολο στην αφή”, εξηγεί.

Τι πρέπει να προσέχω;
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους.

“Πρέπει να ψάξετε για κόκκινες περιοχές στη θηλή, για αλλαγή στη θέση της θηλής ή την περιστροφή μιας θηλής που πριν έδειχνε προς τα έξω, ένα εξάνθημα, μια εσοχή, μια πάχυνση ή μια ανώμαλη περιοχή, “εξηγεί η Κούπερ.” Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια αλλαγή στην αίσθηση ή το περίγραμμα του μαστού ή να παρατηρήσετε έκκριση των θηλών ή αιμορραγία”.

“Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα είναι ένας κόκκινος ή φλεγμονώδες μαστός-κάτι το οποίο μπορεί να είναι αιτία φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού που είναι αρκετά σπάνιος αλλά μπορεί να είναι αρκετά επιθετικός”, προσθέτει ο Hughes.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ιστός του μαστού είναι μεγαλύτερος από αυτό που μπορείτε να φανταστείτε.

“Ο ιστός του μαστού εκτείνεται στις μασχάλες σας και φτάνει στο στέρνο σας”, εξηγεί ο Hughes. “Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει αυτές τις περιοχές.”

Πότε πρέπει να δω τον γυναικολόγο μου;
Η παρατήρηση μιας αλλαγής στο στήθος σας μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πλειοψηφία των αλλαγών του μαστού που αναφέρονται στους γυναικολόγους δεν είναι σοβαρές. Οπότε, είναι σημαντικό να δώσετε βάση σε ό,τι σας προβληματίζει και να επισκεφθείτε το γιατρό σας για συμβουλές, διαβεβαιώσεις ή περαιτέρω δοκιμές.

“Οι περισσότερες αλλαγές δεν είναι καρκίνος”, εξηγεί η Κούπερ. “Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να μην πανικοβληθείτε, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τυχόν αλλαγές του μαστού.”

Πρέπει να σας γίνει συνήθεια
Φυσικά, ενώ οι περισσότερες θέλουν να ελέγχουν το στήθος τακτικά, δεν το κάνουν όλες.

“Γνωρίζουμε ότι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες δεν ελέγχουν τακτικά το στήθος είναι ότι ξεχνούν – έχουμε βαρύ πρόγραμμα”, εξηγεί ο Hughes.

Δοκιμάστε να καταγράψετε την ημέρα ελέγχου του μαστού στο ημερολόγιό σας ή να ορίσετε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας.

Τι γίνεται με τους άνδρες;
Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού είναι κατά κύριο λόγο γυναικεία ασθένεια με περίπου 54.800 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, περίπου 390 άνδρες διαγιγνώσκονται με αυτό τον τύπο καρκίνου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ενώ οι άνδρες δεν χρειάζεται να διεξάγουν ειδικούς ελέγχους για τον εαυτό τους, καθώς ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι αρκετά σπάνιος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να επηρεαστούν και να αναφέρουν οτιδήποτε είναι αξιοσημείωτο”, συμβουλεύει ο Hughes.

Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές
Κανένας από μας δεν θέλει να σκεφτεί τον καρκίνο, αλλά οι γυναίκες που ελέγχουν τακτικά το στήθος τους είναι πιο πιθανό να εντοπίσουν τυχόν σημάδια σε πρώιμο στάδιο. Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του μαστού, αν διαγνωσθεί στο Στάδιο 1, έχει εκπληκτικό ποσοστό επιβίωσης. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, το 99% των γυναικών που διαγνώστηκαν στο αρχικό στάδιο (Στάδιο 1) θα επιβιώσουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ