Ποια είναι η καλύτερη ώρα να απολαύσεις ένα χυμό;


Πραγματικά, δεν υπάρχει καλή ώρα για να πιεις έναν χυμό και να μειώσεις την όρεξή σου, να ωφεληθείς από τα συστατικά του ή να δροσιστείς.

Ωστόσο, όπως πιθανόν ξέρεις ένα smoothie μπορεί να περιέχει ποικίλα συστατικά και διαφορετικές υφές, όπως superfoods ή να είναι κρεμώδες, οπότε το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πιεις έναν χυμό αλλά ποιος χυμός είναι καλύτερος για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ανάλογα με τους στόχους σου, αν για παράδειγμα θέλεις ενέργεια, αθλητική απόδοση ή αποκατάσταση υπάρχει ένας χυμός που θα καλύψει κάθε ανάγκη, κάθε ώρα της ημέρας. Αρκεί να μην το παρακάνεις, έτσι;

Πριν την προπόνηση

Αν σου αρέσουν τα superfoods που ενισχύουν την απόδοση, την αντοχή και την ταχύτητά σου τότε πριν την προπόνηση πρέπει να καταναλώσεις έναν χυμό που θα τα περιέχει και θα καλύψει τις ανάγκες σου αλλά και τους στόχους της προπόνησής σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη υψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την άσκηση, όπως φρούτα και λαχανικά, δημιουργεί αποθέματα γλυκογόνου που βελτιώνουν την αντοχή και αυξάνουν την αθλητική απόδοση. Απέφυγε να είναι πολύ κρύος ή πολύ ζεστός ή πολύ αραιωμένος γιατί επιβαρύνουν την πέψη. Ο στόχος είναι να σου εξασφαλίσει μία ενεργειακή ώθηση. Φτιάξε έναν χυμό με μισή μπανάνα, μέλι και νερό.

Μετά την προπόνηση

Για μετά την προπόνηση χρειάζεται να αναπληρώσεις τις απώλειες του νερού και των ηλεκτρολυτών, οπότε νερό ή χυμός φρούτων είναι καλές επιλογές. Εάν θέλεις άμεση αποκατάσταση ένα smoothieμε πρωτεΐνη ή ορό γάλακτος είναι ό,τι πρέπει για τους μυς σου.

Το πρωί

Τα περισσότερα smoothies περιέχουν υδατάνθρακες, δίνοντας γρήγορη ενέργεια στο σώμα, την οποία θα έχεις όλη την ημέρα για τους κάψεις. Ο κλασικός χυμός από πορτοκάλι σε προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό, «ξυπνάει» το μυαλό σου, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής, και βελτιώνει τους χρόνους αντίδρασης.

Εάν δεν πιεις έναν σκέτο χυμό φρούτων αλλά συμπεριλάβεις και λίγη πρωτεΐνη όπως γάλα και γιαούρτι και καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο θα κάνεις την ενέργεια αυτή να διαρκέσει περισσότερο, κάτι σαν duracell. Έτσι το πρωί μπορείς να δημιουργήσεις smoothies με φρούτα, με μια κουταλιά σκόνη πρωτεΐνης, λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους, ή ακόμα και κάποια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα goji berries, που είναι γνωστά ότι ενισχύουν και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου βοηθώντας σε να ξεκινήσεις έξυπνα τη μέρα σου.

Για μεσημεριανό γεύμα

Κάποιοι, κυρίως σε προγράμματα απώλειας βάρους, χρησιμοποιούν smoothies ως ένα υγιεινό υποκατάστατο γεύματος – επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε θρεπτικά συστατικά από πολλά παραδοσιακά γεύματα. Ένα πράσινο smoothie που περιέχει πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών θα σε ενεργοποιήσει. Αρκετές χούφτες σπανάκι, μαρούλι, ή λαχανίδα και άλλα λαχανικά μπορούν εύκολα να πολτοποιηθούν στο μπλέντερ. Άλλα συστατικά με σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες), υγιεινά λιπαρά και κάποια πρωτεΐνη θα σου εξασφαλίσει κορεσμό για μεγάλη διάρκεια.

Ως ενδιάμεσο σνακ

Είτε πρόκειται για δεκατιανό είτε για απογευματινό ένα smoothie πρέπει να ικανοποιήσει την πείνα σου και να σταματήσει τις λιγούρες. Οι θερμίδες του δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200-300 θερμίδες και μπορούν να περιέχουν ξηρούς καρπούς ή σπόρους (όπως καρύδια και chia) ή και κάτι γλυκό όπως λίγη σοκολάτα για να παραχθεί σεροτονίνη και να ενισχυθεί έτσι η καλή σου διάθεση.

Για επιδόρπιο

Αντί να πέσεις με τα μούτρα στην πάστα ένας χυμός με λίγη σκόνη κακάο ή κάσιους μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις τη γλυκύτητα χωρίς ενοχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ