Διάλογο ζητά η Ρώμη μετά το «χαστούκι» της ΕΕ για το υψηλό χρέος

Η Ρώμη αμφισβητεί τα στοιχεία των Βρυξελλών και υποστηρίζει πως το έλλειμμά της θα είναι αισθητά χαμηλότερο των προβλέψεων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι θέλει «να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας του επειδή οι Βρυξέλλες έκριναν ότι η Ρώμη παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση συνασπισμού – που απαρτίζεται από την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι και το Κίνημα 5 Αστέρων του Ντι Μάιο- «ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος», ανέφερε ο Κόντε σε μια ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2022.

Για το τρέχον έτος, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα «θα είναι αισθητά κατώτερο από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 2,5%, ενώ η Ρώμη προβλέπει ότι θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ.

Για το 2020, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 0,2 της μονάδας στο διαρθρωτικό έλλειμμα. Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το ονομαστικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, σε σχέση με το 2019.

Η Κομισιόν άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία λόγω του κολοσσιαίου χρέους της, όμως η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτεί την έγκριση όλων των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here