Οι κρυφές προκλήσεις του να μεγαλώνεις ένα πεντάχρονο


Τι μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να μεγαλώνεις ένα βρέφος; Να μεγαλώνεις το πεντάχρονο παιδί σου. Συνήθως χρειάζεται κάποια προετοιμασία ώστε να μην σας εκπλήξουν με αυτά που λένε και κάνουν, αν και αυτό είναι μάλλον… αναπόφευκτο. Ελαχιστοποιήστε κάπως τις πιθανότητες ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Προσέξτε τις εκφράσεις σας. Δεν εννοούμε μόνο τις κακές λέξεις ή τις απειλές. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ακόμα την έννοια της ειρωνείας και της μεταφοράς, συνεπώς αν πείτε ‘θα σκότωνα για ένα γλυκό’, μάλλον θα το πάρουν κυριολεκτικά. Μετά θα το πουν στους φίλους ή τη γιαγιά τους και μπορεί να σας φοβούνται.

Ετοιμαστείτε για συνεχείες ερωτήσεις. Είναι εκείνη η ηλικία που το κεφάλι τους είναι γεμάτο απορίες, άλλοτε λογικές και άλλοτε εντελώς παράλογες. Σε κάθε περίπτωση, μην το κοροϊδεύετε για αυτά που σας ρωτάει.

Απορίες για το σώμα. Τα παιδιά πρέπει να σας δουν γυμνούς ώστε να μην αναρωτιούνται για το ανθρώπινο σώμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είστε έτοιμη για ερωτήσεις παντός είδους. Απαντήστε ανάλογα με το εύρος του λεξιλογίου του και μην ντρέπεστε για αυτά που πρέπει να του πείτε.

Όταν θέλουν να μοιραστούν τη γνώση. Τα παιδιά θέλουν να συζητούν για ο,τιδήποτε είναι νέα πληροφορία, ακόμα κι αν η στιγμή είναι ακατάλληλη. Φροντίστε απλώς να τα ενημερώνετε με ακρίβεια και να μην τους λέτε πράγματα που δεν ισχύουν.

Η ωμή αλήθεια. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν ξέρουν τι θα πει ‘φιλτράρω τη σκέψη και τα λόγια μου’, επομένως ετοιμαστείτε για σκληρές αλήθειες. Μπορεί να σας πει ότι παχύνατε ή ότι έχετε μεγάλη μύτη. Κάντε υπομονή γιατί είναι μία φάση που θα τελειώσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ