Αυτές είναι οι 10 σαμπάνιες με την μεγαλύτερη ζήτηση στον κόσμο


Η περίοδος που διανύουμε είναι ανησυχητική για τη σαμπάνια, τη βασίλισσα των αφρωδών οίνων, αλλά και πάλι προς το παρόν καταφέρνει να επιπλεύσει στα ταραχώδη νερά του διεθνούς εμπορίου, χωρίς φαινομενικά, κανένα πρόβλημα.

Οι αριθμοί που κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα από το κυβερνητικό σώμα της Champagne, το CIVC, κάνουν ανησυχητική την ανάγνωση για εκείνους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τη διαιώνιση της αντίληψης ότι η Champagne είναι ο απόλυτος αφρώδης οίνος. ‘Εχει, προφανώς, μια παράδοση αριστείας – τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στην οινοποίηση – που πηγαίνει πίσω αιώνες, αλλά τον τελευταίο καιρό και άλλοι αφρώδεις οίνοι έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς.

Το Prosecco και η Cava έχουν κερδίσει έδαφος από την σαμπάνια με βάση τις τιμές, ενώ πλέον και άλλες περιοχές του κόσμου παράγουν εξαιρετικά αφρώδη σε πιο προσιτή τιμή. Επίσης κάποιοι κακοί τρύγοι σε κακές χρονιές έχουν μειώσει τα αποθέματα των παραγωγών της Champagne και η παραγωγή των cuvée – των non vintage blend που φέρνουν τα περισσότερα έσοδα στους παραγωγούς – είναι στάσιμη.

Θα φανταζόσαστε ότι η ζήτηση της σαμπάνιας θα έχει δεχτεί επίσης πλήγμα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Η τελευταία λίστα που δημοσιεύσαμε με τις πιο δημοφιλείς σαμπάνιες ήταν πριν από δύο χρόνια και πραγματικά δεν έχουν αλλάξει πολλά – υπάρχει μόνο ένας νεοεισερχόμενος στον κατάλογο και η κατάταξη είναι σχεδόν ίδια.

Αυτό που παρατηρείται, όμως, είναι η στασιμότητα των non-vintage blends και το αυξημένο ενδιαφέρον για τα prestige cuvées. Τα δύο βασικά κρασιά NV που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι εκείνα που παραδοσιακά ήταν κορυφαία κρασιά, αλλά υπάρχει μια ένδειξη ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο ήταν κάποτε.

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αναζητήσεις για τις Moët, όπως και οι περισσότερες αναζητήσεις της Champagne, κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, καθώς οι γιορτές κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται περισσότερο τα αφρώδη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, η κατάταξή της έφθασε στο ανώτερο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Από το 2014 έως το 2017, η κορυφαία κατάταξη της Moët ήταν περίπου γύρω στο #20 και αυτό συνέβαινε τα Χριστούγεννα (το 2017 ήταν το 20ο πιο αναζητημένο κρασί). Τον περασμένο Δεκέμβριο όμως ανέβηκε στο # 31. Ομοίως, η Veuve πέρασε την περίοδο 2014-17 με κορυφαία κατάταξη άνετα γύρω στο #40. Τον περασμένο Δεκέμβριο κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το # 60.

Τα prestige cuvées όμως ανεβαίνουν. Ξεπερνούν τα όριά τους, υποδηλώνοντας ότι ο καταναλωτής μεταβάλλεται σταδιακά σε μια φιλοσοφία “drink better”. Αυτό είναι καλό για τα ακριβά εμπορικά σήματα, φυσικά, αλλά σίγουρα προβληματίζει ακόμα και τους μεγαλύτερους οίκους, πόσο μάλον τους μικρούς καλλιεργητές.

1. Dom Pérignon Brut

Η Dom είναι η αιώνα συμπάθεια μεταξύ των χρηστών του Wine-Searcher (ειδικά στις ΗΠΑ), οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τη βλέπουμε ξανά στην κορυφή των διαγραμμάτων. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει ίσως είναι το αν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί στο μυαλό των καταναλωτών καθώς θεωρείται η πιο αγαπημένη σαμπάνια του κόσμου;

Διαβάστε ακόμα: Dom Pérignon, μύθοι και αλήθειες
2. Louis Roederer Cristal Brut

Ένα ακόμα δημοφιλές αφρώδες, από τους τσάρους του 19ου αιώνα έως τους ράπερ στις αρχές του 21ου αιώνα. Ένα από τα κρασιά με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον κατάλογο (συνολική βαθμολογία κριτικής είναι 94), με μια μέση τιμή που θα ταιριάξει στα $ 257.

3. Krug Brut

Φυσικά ο κατάλογος δεν θα μπορούσε να μην περιέχει Krug. Αυτή η standard Krug, παραμένει ταυτόσημη με την αριστεία και την πολυτέλεια και είναι ένα από τα έξι κρασιά του ομίλου LVMH που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

4. Salón Cuvée S Le Mesnil Blanc de Blancs

Μέρος του ομίλου Laurent-Perrier, η Salon είναι δημοφιλής στους χρήστες του wine searcher από τότε που το Wine-Searcher ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Φτιαγμένη με σταφύλια από grand cru αμπελώνα της Champagne, φέρει συνολική βαθμολογία 95 και μέση τιμή 617 δολαρίων.

Δείτε κι αυτό: Αποκωδικοποιώντας την ΣΑΜΠΆΝΙΑ

5. Moët & Chandon Brut

Μια θέση κάτω από την τελευταία λίστα, αυτό το κρασί είναι πανταχού παρόν, τόσο, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για να μετρήσουμε συγκριτικά, πόσο ακριβές είναι διαφορετικές αγορές. Ένα γνήσιο μπουκάλι αναφοράς!

6. Bollinger La Grande Année Brut

Αυτός ο οίνος ανέβηκε στην 10η θέση στον κατάλογο των 20 κορυφαίων κρασιών του 2017. Η αγαπημένη σαμπάνια του James Bond κοστίζει κατά μέσο όρο $ 119, κάτι που είναι αρκετά καλό.

7. Dom Pérignon Rosé

Εκτοπίστηκε από τη Bolly. Αυτή η ροζέ έκδοση του κορυφαίου μας κρασιού είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβή ($ 342 κατά μέσο όρο έναντι $ 189 για την brut), αλλά αυτό το αντισταθμίζει με τη βαθμολογία που είναι 3 πόντους πιο πάνω ( 94-91). Το ασυνήθιστο με την Dom Pérignon Rosé -σε σχέση με τις άλλες σαμπάνιες-, είναι ότι η ζήτησή της κορυφώνεται τόσο το καλοκαίρι όσο και το Δεκέμβριο.

8. Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut

Το δεύτερο από τα τρία κρασιά τύπου blanc de blancs στον κατάλογο αυτό είναι ίσως η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για την σχέση ποιότητας-τιμής. Έχει συνολική βαθμολογία 94 και μέση τιμή $ 156.

9. Krug de Mesnil Blanc de Blancs

Το κορυφαίο cuvee της Krug de Mesnil Blanc de Blancs δεν είχε μπει στο top 10 στην τελευταία μας λίστα, αλλά βελτίωσε σταθερά την κατάταξή του τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει $ 1204 μέση τιμή . Ένα άλλο κρασί που φτάνει στο peak της αναζήτησης το καλοκαίρι.

10. Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Aυτή η σαμπάνια έπεσε δυο θέσεις κάτω από το 2017 αλλά η Veuve εξακολουθεί να βρίσκεται στις 10 πιο περιζήτητες Champagnes.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ