40,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν πέσει θύματα εμπορίας


Δραματικά είναι τα στοιχεία για την Εμπορία Ανθρώπων: 40.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύματα εμπορίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι μόνο το 2% των θυμάτων που εμπλέκονται στα δίκτυα της ανθρώπινης εμπορίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, και το Γραφείο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος και των Ναρκωτικών.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική εκμετάλλευση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης που πηγάζουν από παράγοντες όπως παραμέληση, προβλήματα που προκύπτουν από διαπροσωπικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και εξάρτηση σε ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.

Αυτό επισημαίνει «το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να προσφέρει μέσα από τις δράσεις του υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα της σύγχρονης αυτής μάστιγας.

Όπως αναφέρει, η εμπορία ως ένα είδος μοντέρνας δουλείας και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος δεν γνωρίζει σύνορα ανά τον κόσμο. Με στόχο την εκμετάλλευση ενός ατόμου για οικονομικούς ή άλλους λόγους η εμπορία συνεπάγεται βάναυση στέρηση της ανθρώπινης ελευθερίας, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εμπειρία του Οργανισμού δείχνει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, σημειώνει το Χαμόφελο, είδαμε παιδιά και κυρίως ασυνόδευτους ανηλίκους, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, να εκτίθενται στους κινδύνους της εμπορίας, της παράνομης διακίνησης και κάθε είδους εγκληματικής δραστηριότητας στη προσπάθειά τους να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, στηρίζονται στη βοήθεια των διακινητών προκειμένου να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παιδιών προσφύγων και μεταναστών που εξαφανίζονται από δομές προσωρινής φιλοξενίας δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellasπου λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πρεσβεύει ότι όλα τα παιδιά είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς τους γονείς λόγω κακοποίησης παραμέλησης ή εμπορίας θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μέσα από την υλοποίηση ποιοτικών δράσεων, ώστε να προλαμβάνονται τα περιστατικά φυγών παιδιών από χώρους φιλοξενίας τα οποία κατόπιν γίνονται εύκολη λεία στα χέρια εμπόρων και διακινητών.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται διαχρονικά  δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας παρέχοντας προστασία σε ανηλίκους μέσα από την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056», την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111» καθώς και την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», όπως επίσης μέσα από το πανελλαδικό Δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας για Παιδιά και τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Επίσης, ο Οργανισμός λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», το οποίο ως το μοναδικό πρότυπο Κέντρο στην Ελλάδα παρέχει εξατομικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα εμπορίας ή άλλων μορφών κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.

Η διάσταση της Εμπορίας Ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο

  • Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες παγκόσμιες βιομηχανίες που αγγίζει όλες τις χώρες σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • Ειδικότερα η εμπορία γυναικών και παιδιών αποτελεί το πλέον αυξανόμενο έγκλημα σε όλο τον κόσμο
  • Πάνω από το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια
  • Ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες, οι άνδρες πέφτουν επίσης θύματα εμπορίας
  • Πάνω από το 50% των θυμάτων εμπορίας έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά
  • Η πιο συχνή μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση
  • 40.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύματα εμπορίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι μόνο το 2% των θυμάτων που εμπλέκονται στα δίκτυα της ανθρώπινης εμπορίας
  • Παρά το γεγονός του μεγάλου αριθμού περιστατικών και θυμάτων εμπορίας ο αριθμός των ποινικών διώξεων παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία τουState Department των ΗΠΑ το 2016 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο μόνο 14.894 διώξεις για εμπορία και 9.071 καταδικαστικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ