Φθινοπωρινή αχλαδομηλόπιτα

Φθινοπωρινές εικόνες παντού! Όπου γυρίσεις το μάτι σου θα δεις χρώματα κι αρώματα του φθινοπώρου! Η σημερινή ανάρτηση, αυτό το γλυκό μπορεί να σου φανεί συνηθισμένο, γνωστό, πολυδοκιμασμένο! Κι όμως δεν πρέπει να το προσπεράσεις έτσι… χωρίς να του δώσεις τη σημασία που του αξίζει. Θα το αδικήσεις σιγουρα! Κι αν θέλεις να μάθεις το γιατί …είσαι σε καλό δρόμο, συνέχισε λίγο ακόμα το διάβασμα και θα καταλάβεις ακριβώς τί εννοώ…

 

Πως να μην αδικείς ένα τέτοιο φρουτογλυκό που αν και ακούγεται συνηθισμένο είναι τόσο ιδιαίτερο. Θα σου ζητήσω απλά να σκεφτείς… καραμελωμένα μήλα και αχλάδια που τώρα είναι στα καλύτερά τους, σταφίδες, κανέλα, μέλι και καστανή ζάχαρη κι ένα θεσπέσιο, κατάξανθο τζίντζερ να έχει απλώσει τη νοστιμιά και το νάζι του παντού, σε κάθε αφράτη γωνιά αυτού του κέικ.

 

Κάθε μπουκιά και μια έκρηξη φθινοπωρινής γεύσης! Κάθε μπουκιά και μια έκρηξη αρωμάτων της εποχής! Ναι, αυτό είναι το πραγματικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου! Όλα τα χρώματά του, τη γεύση και το άρωμά του θα τα βρεις εδώ!

 

Κατάλαβες τώρα γιατί είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν είναι απλά ένα ανάποδο κέικ με καραμελωμένα φρούτα αλλά ΤΟ ανάποδο κέικ με καραμελωμένα μήλα και αχλάδια;

 

Γι αυτό επιμένω να το δοκιμάσεις; Εύκολο, αρωματικό με θεϊκή νοστιμιά κι επιπλέον δεν σε αφήνει να σκεφτείς …”καλά, εγώ τώρα για γλυκό θα κάνω ένα απλό κέικ με φρούτα;”. Κι όμως ναι!!
Τούτο το ανάποδο κέικ με τις χίλιες και μια γεύσεις και τα χίλια κι ένα αρώματα μπορείς να του βάλεις από δίπλα και μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη σαντιγύ κι έγινε ΤΟ απόλυτο γλυκό.

 

Αχλαδομηλόπιτα

Μερίδες: 8 – Tαψί με 26 -28 εκ. διάμετρο
ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ
2 αυγά μεγάλα
120 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
280 γρ. ζάχαρη καστανή
110 ml γάλα
3-4 κ.σ. γιαούρτι απλό
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 κ.γλ. μπέικιν (προαιρετικά)
1 μήλο + 1 αχλάδι κομμένο σε κυβάκια
3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κοφτό κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. τζίντζερ (προαιρετικά)
1 φακελάκι βανίλια

Για την επικάλυψη
3 μήλα + 2 αχλάδια, μέτρια σε μέγεθος, κομμένα σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μέλι
50 γρ. βούτυρο
1 κ.γλ. κανέλα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε καλά με βούτυρο την φόρμα μας και πασπαλίζουμε με λίγη από την καστανή ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα τις φέτες μήλου και αχλαδιού.
Τις τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού έτσι ώστε η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη.
Περιχύνουμε με το μέλι και βάζουμε από πάνω το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
Βάζουμε την φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 λεπτά, περίπου, έτσι ώστε να μαλακώσουν τα φρούτα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε την φαρίνα, την βανίλια, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπέικιν, τις σταφίδες, τα καρύδια και τους κύβους μήλου και αχλαδιού και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με την καστανή ζάχαρη (που είναι για το κέικ) και χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός μέχρι να φουσκώσει και να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Αφήνουμε το μίξερ χειρός και σε 2 δόσεις, προσθέτουμε εναλλάξ το μισό μείγμα φαρίνας-φρούτων-αρωματικών και το γάλα.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ξύλινη ή με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιήσουμε το μείγμα.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα φαρίνας-φρούτων-αρωματικών και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το αδειάζουμε προσεκτικά στο ταψί με τα ζεστά μήλα που έχουμε βγάλει από τον φούρνο.
Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, περίπου και ανάλογα με τον φούρνο.
Ελέγχουμε το ψήσιμο, μπήγοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι από σουβλάκια και αν βγεί καθαρό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Αναποδογυρίζουμε (ξεφορμάρουμε) αμέσως για να μην προλάβει να κρυώσει η καραμέλα και μείνουν τα φρούτα στο ταψί.
Αν, πάλι, κάποια φέτα μείνει στον πάτο του ταψιού, το βγάζουμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι και το τοποθετούμε στη θέση του.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε το κέικ μόνο του, με σαντιγύ ή με παγωτό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία μήλα ή αχλάδια θέλουμε αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην είναι πολύ μαλακά για να μην λιώσουν κατά το ψήσιμο.
Για να κόψουμε πιο εύκολα και ομοιόμορφα τις φέτες των μήλων και αχλαδιών μπορούμε πρώτα να αφαιρέσουμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από το κέντρο των φρούτων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here