Οι 5 κατηγορίες φίλων που κάθε άντρας χρειάζεται στη ζωή του


Ο όρος «προσωπική σχέση» άλλωστε μπορεί να έχει πολλές σημασίες και ερμηνείες: Από το τυπικό «γεια» που θα ανταλλάξεις με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σε μια τυχαία συνάντηση στο ασανσέρ μέχρι το «τι έκανε η ομάδα χθες;» με τον περιπτερά της γειτονιάς, την ώρα που θα πας να πάρεις τσιγάρα. Ο όρος «φιλία» όμως ορίζεται ως η εξατομικευμένη σχέση που έχουμε με κάποιον και βασίζεται σε αρχές αμοιβαίας εμπιστοσύνης και υποχρεώσεων.

Κι αν με τα social media και ειδικά το Facebook o όρος κάπου έχει χάσει την κυριολεκτική του σημασία -σκέψου, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο να έχεις χιλιάδες φίλους αλλά μόνο με ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς να θέλεις να περάσεις πραγματικό χρόνο μαζί- ερχόμαστε να σου παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που θα σου δώσουν κατευθύνσεις σχετικά με τις κατηγορίες -κυριολεκτικά- φίλων που χρειάζεσαι στη ζωή σου.

Και είναι μόλις 5. Δες τις αναλυτικά:

Ο μέντορας
Στη ζωή κάθε άντρα έρχεται τουλάχιστον μια φορά η στιγμή που θα χρειαστεί συμβουλές. Καθοδήγηση. Κάποιον να του δείξει τον δρόμο ή να του ανοίξει τα μάτια. Έναν άνθρωπο που θα του ασκήσει εποικοδομητική κριτική αν χρειαστεί. Εδώ λοιπόν έρχεται να αναλάβει ο «μέντορας». Είναι κάποιος με την ίδια ή μεγαλύτερη ηλικία με σένα, που έχει περάσει την κατάσταση την οποία εσύ τώρα καλείσαι να αντιμετωπίσεις: Από προβλήματα στη δουλειά ή τις δυσλειτουργίες της σχέσης σου. Είναι αυτός που ακόμη και μια απλή φράση τους θα σε κατευθύνει στην συγχυσμένη -εκείνη τη στιγμή- πραγματικότητά σου.

Ποιος μπορεί να είναι: Κάποιος από το συγγενικό σου περιβάλλον. Ας πούμε ένας μεγαλύτερος ξάδερφος, ένας θείος ή ακόμη και ο πατέρας σου.

 

Ο -συνήθως εργένης- κολλητός
Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες φίλων, καθώς βρίσκεται πάντα στο πλάι σου, ανεξαρτήτως των συνθηκών και φροντίζει να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Είναι χαρισματικός και κοινωνικός, αυτός με τον οποίο θα βγεις για ποτά όταν είσαι ελεύθερος, θα σε βάλει στη συζήτηση μιας μεγάλης παρέας, θα σε εκθειάσει όταν το χρειάζεσαι αλλά και αυτός που θα σου υπενθυμίζει με κάθε τρόπο πόσο σημαντική είναι η φιλία όταν είσαι δεσμευμένος ή ακόμη και παντρεμένος με παιδιά. Γνωρίζει πώς να σου αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεσαι κάθε φορά και -ενδεχομένως- δεν θα σε «πουλήσει» ποτέ.

Ποιος μπορεί να είναι: Κάποιος παιδικός φίλος, πρώην συμφοιτητής ή ακόμη και συνάδελφος από την δουλειά.

Ο μάστορας
Πολλές φορές είναι εκείνος ο τύπος για τον οποίο πιστεύεις πως γνωρίζει τα πάντα και μπορεί να βρει λύση για οποιοδήποτε -πρακτικό- πρόβλημα. Είναι αυτός που σε βοηθήσει να φτιάξεις τον νεροχύτη, θα σου δώσει συμβουλές για το πώς θα ψήσεις την τέλεια μπριζόλα στο μπάρμπεκιου ή θα σε καθοδηγήσει στο ποιο αυτοκίνητο να αγοράσεις.

Είναι δηλαδή κάτι σαν τον μέντορα, αλλά στο πολύ πιο πρακτικό του. Το σημαντικότερο όμως με τον «μάστορα» είναι ότι πέρα από τη βοήθειά του, θα σε… διδάξει όλα όσα γνωρίζει, ώστε στο μέλλον να ανταποκριθείς μόνος σου και -γιατί όχι- να μεταφέρεις με τη σειρά σου τη γνώση σε κάποιον άλλον. Γι αυτό και του αξίζει πέρα από τον ευχαριστείς με ειλικρίνεια κάθε φορά που σου λύνει τα χέρια να τον καλείς καμιά φορά για φαγητό ή να βγαίνετε για καμιά μπύρα -μάντεψε- σχεδόν αμέσως μόλις ολοκληρώσετε κάποια εργασία.

Ποιος μπορεί να είναι: Ενδεχομένως να τον βρεις στο πρόσωπο κάποιου γείτονα.

Ο fit τύπος
Μπορεί να αποτελεί λιγότερο αγαπημένος από τις προηγούμενες κατηγορίες ωστόσο δεν παύει να είναι φίλος. Μπορεί να τρέχει κάθε Κυριακή σε αγώνες, να έχει λιώσει στο γυμναστήριο, να πηγαίνει κάθε εβδομάδα για «μονό» σε κάποιο ανοιχτό γηπεδάκι μπάσκετ ή να γίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστικός σε ένα ποδοσφαιρικό ματς 5×5. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα σε προσκαλέσει να κάνεις κάτι από αυτά μαζί του.

Τις περισσότερες φορές είναι δεδομένο πως θα αρνηθείς, ειδικά αν έχεις ζόρικη καθημερινότητα, αλλά αυτές που θα τον ακολουθήσεις είναι δεδομένο πως νιώσεις ευγνωμοσύνη γι αυτόν. Κυρίως γιατί, μέσα από όλα τα παραπάνω, είναι αυτός που θα σου δώσει την απαραίτητη έμπνευση για να δραστηριοποιηθείς και να… σηκωθείς επιτέλους από τον καναπέ σου. Ποιος άντρας άλλωστε δεν θέλει να βελτιώνει τον εαυτό του -εσωτερικά και εξωτερικά- ειδικά μεγαλώνοντας.

Ποιος μπορεί να είναι: Κάποιος που γνώρισες στο γυμναστήριο ή σε ένα ανοιχτό γηπεδάκι μπάσκετ, από τις εποχές που είχες πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενέργεια.

Ο συνεργάτης
Οι άνδρες που εργάζονται σήμερα περνούν 40+ ώρες της εβδομάδας στο γραφείο ή τον χώρο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Σχεδόν το μισό από τον χρόνο της ημέρας σου πια τον περνάς στη δουλειά και πολλές φορές οι ώρες αυτές μπορεί να αυξηθούν αν συμπεριλάβεις υπερωρίες, πρότζεκτ που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα deadline κλπ. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι πάντα χρήσιμος ένας φίλος με τον οποίο θα συμπάσχεις και θα συμπορευτείς ή ακόμη και κάποιος στην τελική με τον οποίο θα μοιραστείς δυο κουβέντες κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού στην κουζίνα της εταιρείας.

Και το καλύτερο με τον φίλο της δουλειάς είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό -όσο πεζό και κυνικό κι αν ακουστεί αυτό- να είναι και φίλος για όλη την υπόλοιπη ζωή σου ή κάποιος με τον οποίο είσαι «αναγκασμένος» να μοιραστείς άπειρες στιγμές, αλλά κάποιος που θα σε βοηθήσει, όπως και εσύ θα κάνεις αντίστοιχα, να κυλήσει πιο ομαλά και ανθρώπινα η εβδομάδα σου.

Ποιος μπορεί να είναι: Σίγουρα κάποιος συνάδελφος από το γραφείο ή ακόμη και ο τύπος από το cafe της γειτονιάς, αν εργάζεσαι από το σπίτι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ