Αυστρία: Στις 29 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές


Στις 29 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως “κλειδώνουν” οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία, τέσσερις μήνες από την διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Αιτία της διάλυσης της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.και στη συνέχεια της ανατροπής της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής υπήρξε η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα».

Το πρωτοφανές στα χρονικά στην Αυστρία, σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ η Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής αποδέχθηκε το μεσημέρι το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και η 29η Σεπτεμβρίου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία καθώς συμφωνούν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Κόμμα των Ελευθέρων.

Άλλωστε το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τίθεται σε ισχύ από την 3η Ιουλίου και ως εκ τούτου, βάσει του αυστριακού Συντάγματος και τηρουμένων των προθεσμιών, η κοντινότερη ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών είναι η 29η Σεπτεμβρίου.

Κανονικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες την Αυστρία, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς από τον Δεκέμβριο του 2017.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ