5 τρόποι για να ξεπεράσεις το «Σύνδρομο του Καλού Κοριτσιού»


Η ανατροφή μου στόχευε στο να γίνω ένα μορφωμένο, ευγενικό και γεμάτο σεβασμό κορίτσι. Μπορεί και εσύ να έχεις μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο. Μου δίδαξαν ότι θα πρέπει να σκέφτομαι πάντα τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Συνειδητά προσπαθούσα και προσπαθώ πάντα να φέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου φέρονται. Με δυο λόγια, πάντα προσπαθούσα να είμαι ένα «καλό κορίτσι».

Αφελώς πίστευα ότι αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο και όλοι οι άλλοι είχαν μεγαλώσει. Θεωρούσα ότι θα μπορούσαν να «ξεβολευτούν» για χάρη των άλλων. Πίστευα ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο ένας σέβεται τον άλλον, όπως και τις επιλογές του. Νόμιζα ότι εφόσον εγώ προσέχω και νοιάζομαι για τους άλλους αντίστοιχα θα το κάνουν και αυτοί. Τελικά αποδείχθηκε πως έκανα λάθος.

Σίγουρα, έχω συναντήσει τόσες και τόσες όμορφες ψυχές. Έχω σχετιστεί με τόσους και τόσους αξιαγάπητους ανθρώπους. Οι κοντινότεροί μου φίλοι, οι εμπνευσμένοι μέντορες που με βοήθησαν να πάω μπροστά, οι θαυμάσιοι πελάτες για τους οποίους είχα την τύχη να δουλέψω.

Από την άλλη όμως, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που είδαν την ευγένειά μου ως μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν τα όριά μου. Υπήρξαν άλλοι που είδαν στην πραότητά μου την ευκαιρία να με ποδοπατήσουν. Προφανώς, όταν οι άλλοι σε βλέπουν ως «το καλό κορίτσι», πιστεύουν ότι μπορούν να σου κάνουν ότι φανταστούν χωρίς συνέπειες, καθώς γνωρίζουν ότι θα συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι σαν ένας ώριμος ενήλικος άνθρωπος.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι «έπιασα» τον εαυτό μου να χάνεται μέσα σε αυτόν τον ρόλο όλο και περισσότερο. Προσπαθούσα να ευχαριστήσω όλους γύρω μου τόσο σκληρά! Προσπαθούσα να εξακριβώσω συνεχώς αν οι άλλοι ήταν ικανοποιημένοι με τις επιλογές που έκανα εγώ. Είπα ναι σε πράγματα που δεν θα ονειρευόμουν ποτέ να κάνω. Έγινα τελειομανής, ιδιαίτερα αναφορικά με την εικόνα μου και τον τρόπο που παρουσιαζόμουν στους άλλους. Το κερασάκι στην τούρτα; Προσποιούμουν ότι τα απολάμβανα όλα αυτά, χωρίς να σβήνει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη μου. Ήταν τρομακτικό και εξαντλητικό ταυτόχρονα.

Παγιδευμένη στα στερεότυπα

Τα καλά νέα – ή κακά – αναλόγως από ποια οπτική γωνία θα το δεις είναι ότι όλη αυτή την κοινωνική καταπίεση δεν τη φαντάστηκα. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford ανέφερε ότι τα πιο επιθυμητά επίθετα για να περιγράψεις μία γυναίκα είναι το συμπονετική, εγκάρδια, χαρούμενη, ήρεμη και πιστή. Δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά ενός «καλού κοριτσιού». Αντιθέτως, όταν ζητήθηκε από τους ίδιους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν τα επιθυμητά επίθετα για έναν άνδρα, ανέφεραν ανεξάρτητος, ισχυρός, κυρίαρχος και αποφασιστικός.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι προκαταλήψεις βάσει του φύλου ξεκινούν από το σπίτι και την παιδική ηλικία, οπότε τα κορίτσια υποτίθεται ότι είναι «συναισθηματικά πιο ώριμα» και «συμπεριφέρονται καλύτερα», αφού κρατούν την παρότρυνση των γονιών τους «να είσαι καλή» σαν ευαγγέλιο. Αυτή η λογική συνεχίζεται και στον χώρο της εκπαίδευσης με τις γυναίκες να εστιάζουν στην ακαδημαϊκή αριστεία και εξελίσσεται στον εργασιακό χώρο όπου οι γυναίκες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο της «ήρεμης δύναμης».

Ωστόσο, μήπως ήρθε η ώρα να το σταματήσουμε όλο αυτό; Μήπως ήρθε η ώρα να πάψεις να είσαι το «καλό κορίτσι» και να γίνεις ένα «ισχυρό κορίτσι»; Η ηρωίδα της δικής σου ζωής; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς θα κάνεις:

Ζήτα αυτό που θες και αξίζεις!

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Business Review, μόνο το 7% των γυναικών που απέκτησαν MBA μπήκαν στη διαδικασία να διαπραγματευτούν τον μισθό τους με τους νέους εργοδότες τους. Τι γίνεται με τους άνδρες; Το ποσοστό τους ανεβαίνει στο 57%.

Θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι αυτό που θες και αξίζεις δεν θα το πάρεις ποτέ αν δεν το ζητήσεις. Θες να αναλάβεις ένα project στη δουλειά σου; Πες το! Θες αύξηση ση δουλειά σου; Εξήγησε στον εργοδότη σου γιατί την αξίζεις! Θες περισσότερη φροντίδα από τον σύντροφό σου; Μην περιμένεις να του έρθει η επιφοίτηση!

Πες όχι!

Οι άνθρωποι θα ζητούν πάντα βοήθεια. Ίσως το κάνεις κι εσύ, όπως το κάνω κι εγώ. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, ούτε είναι λάθος να ζητάμε και να δίνουμε βοήθεια, εκτός κι αν είσαι εξαντλημένη. Βέβαια, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν μπορείς να λες ναι σε όλα και δεν μπορείς να τους βοηθάς όλους. Οφείλεις να βάζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου πάνω απ’ όλα. Αν δεν το κάνεις, θα καταλήξεις να χάσεις τον εαυτό σου και τελικά δεν θα μπορείς να βοηθήσεις πια κανέναν.

Μίλα δυνατά!

Αν κάποιος σε αγνοεί, μην το αφήνεις να περάσει έτσι. Αν κάποιος σου φερθεί με αγένεια, επίσης. Αν κάποιος προσπαθήσει να σε αλλάξει, ξεκαθάρισέ του ότι είσαι ευχαριστημένη με τον εαυτό σου. Αν δεν μιλήσεις, κανείς δεν πρόκειται να σε ακούσει. Αν δε θέσεις όρια, οι άνθρωποι γύρω σου θα συνεχίσουν να σε πιέζουν. Προσπάθησε να είσαι γενναία, τολμηρή και δυνατή!

Υπεράσπισε τις επιλογές σου!

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις δικές σου αξίες. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να κάνεις τις επιλογές που εσύ θεωρείς κατάλληλες. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με εσένα την ίδια. Πρέπει να το πιστέψεις και το υπερασπιστείς. Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να επηρεάζουν τις ζωές των άλλων ή και να επιβάλλουν τις απόψεις τους, ειδικά όταν πρόκειται για «καλά κορίτσια». Γιατί όμως να το επιτρέψεις; Μπορείς απλά να τους ευχαριστήσεις για την «πολύτιμη» βοήθειά τους αλλά να τους εξηγήσεις ότι είσαι αποφασισμένη να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο.

Αντιμετώπισε τους άλλους όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν!

Το πέρασμα από το «καλό κορίτσι» στο «ισχυρό κορίτσι», δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεις αγενής. Θα συνεχίσεις να είσαι ευγενική και προσεκτική, αρκεί να μην ξεπερνάς το όρια που θα γυρίσουν αυτή συμπεριφορά εις βάρος σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ