Η αγορά ακινήτων είναι ξανά ζωντανή – Αύξηση αγοραπωλησιών και άνοδος τιμών


Η αγορά ακινήτων ζεσταίνεται ξανά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από 10 χρόνια, συνεχούς πτώσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα από 60.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από το 2017 μέχρι σήμερα, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεγάλη βέβαια στήριξη στην γενικότερη εικόνα έρχεται από το Airbnb που γνωρίζει ημέρες δόξας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται τα οποία είναι μικρά και μεγάλης ηλικίας, με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να είναι όχι μόνο ξένοι, αλλά και Έλληνες. Και τα οικόπεδα όμως μετά από μια 10ετία κατάρρευσης των τιμών φαίνεται να κάνουν… την μεγάλη επιστροφή.

Η Πανελλαδική Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 1ης Athens Real Estate Expo, την επίμαχη περίοδο πωλήθηκαν 34.454 διαμερίσματα έναντι 11.268 το 2017, 18.337 το 2018 και 4.849 τους πρώτους μήνες του 2019. Στουρνάρας: Στην τελική ευθεία για πλήρη άρση των capital controls

Το ίδιο διάστημα άλλαξαν χέρια 5.414 μονοκατοικίες (ποσοστό 9,01%, με τις περισσότερες συναλλαγές, ήτοι 2.864, να έχουν πραγματοποιηθεί πέρυσι). Συνολικά, οι δύο κατηγορίες οικιστικών ακινήτων συγκέντρωσαν το 66,37% του ενδιαφέροντος των αγοραστών, αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις τα επαγγελματικά ακίνητα, που προτιμήθηκαν από μόλις το 7,08% αυτών.

Από την ίδια έρευνα καταγράφεται «έκρηξη» στις συναλλαγές στα οικόπεδα. Ειδικότερα, το 2017 πωλήθηκαν 2.586 αγροτεμάχια, αριθμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε 3.839 τον αμέσως επόμενο χρόνο, ενώ τους πρώτους μήνες του 2019 έγιναν 923 σχετικές αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, οι ξένοι επενδυτές επέδρασαν ως καταλύτης στις συναλλαγές της κτηματαγοράς και η αποκτηθείσα δυναμική μένει, όχι μόνο να ενισχυθεί από την εμπλοκή των τραπεζών, με τη χορήγηση νέων δανείων σε αξιολογημένους αγοραστές, αλλά και να απορροφήσει κάθε μελλοντικό απόθεμα, που θα διατεθεί εντός της επόμενης πενταετίας. ΕΝΦΙΑ αντικειμενικέςΕΝΦΙΑ αντικειμενικές

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισές συναλλαγές που έγιναν την τελευταία τριετία αφορούσαν σε  διαμερίσματα, κατασκευής 1961 – 1980. Στον αντίποδα, τα νεόδμητα, δηλαδή αυτά που χτίστηκαν μετά το 2012, συγκέντρωσαν μόλις το 0,62% των προτιμήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν του προφανούς, ότι, δηλαδή, τα ακίνητα άνω της 25ετίας είναι φθηνότερα εν συγκρίσει με εκείνα της τελευταίας επταετίας, εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ενδιαφερομένων φαίνεται να έπαιξε και η διαθεσιμότητα. «Είναι πιο εύκολο να βάλεις πωλητήριο σε κάποιο ακίνητο, που κληρονόμησες, παρά σε κάποιο, που αγόρασες ο ίδιος», λένε οι άνθρωποι της αγοράς, εξηγώντας πως πολλοί κληρονόμοι – υπό το βάρος των φορολογικών βαρών και δη, του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ – επέλεξαν να τα… ξεφορτωθούν, διατηρώντας την κύρια κατοικία τους.

Παράλληλα, σχεδόν επτά στα 10 πωληθέντα ακίνητα ήταν από 50 τ.μ. έως και 70 τ.μ., επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτικών κύκλων πως όσο μεγαλύτερο είναι το διαμέρισμα, τόσο δυσκολότερο είναι να πωληθεί.

Στην Αθήνα και στις περιοχές γύρω από το κέντρο επικέντρωσαν την αναζήτησή τους για στέγη οι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, η περιφέρεια Αττικής έκλεισε την πλειονότητα των συμβολαίων το διάστημα 2017 – 2019 (52,98%), γεγονός, που φαίνεται να συνδέεται και με την έκρηξη του φαινομένου της AirBnb. Η Αθήνα, άλλωστε, αποτελεί… προπύργιο της επίμαχης πλατφόρμας, «μετρώντας», σήμερα περισσότερες από 10.000 ενεργές αγγελίες.

Τη δεύτερη θέση από άποψη συναλλαγών καταλαμβάνει η Κεντρική Μακεδονία, με 17,18%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης και Νοτίου Αιγαίου με 4,63%, 4,16% και 3,63% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, την χαμηλότερη θέση από πλευράς κινητικότητας κατέγραψε η Ήπειρος, με 1,18% επί των συνολικών συναλλαγών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ