Γκολουνόφ: Συλλήψεις υποστηρικών του δημοσιογράφου στη Μόσχα

Ο Γκολουνόφ, δημοσιογράφος που έγινε γνωστός επειδή κατήγγειλε τη διαφθορά των δημοτικών αρχών της Μόσχας, τέθηκε υπό κράτηση αλλά οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν.

Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση σήμερα τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι και τουλάχιστον άλλους 93 ανθρώπους που συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Μόσχα με αίτημα να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη φερόμενη παγίδευση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, έγινε γνωστό από τον οργανισμό OVD-Info και αυτόπτη μάρτυρα.

Η αστυνομία απέσυρε ξαφνικά χθες τις κατηγορίες για ναρκωτικά που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του Γκολουνόφ, σε μια σπάνια στροφή 180 μοιρών των αρχών μπροστά στην οργή των υποστηρικτών του που καταγγέλλουν ότι ο δημοσιογράφος παγιδεύτηκε λόγω των ρεπορτάζ του.

Ο Γκολουνόφ, ένας 36χρονος δημοσιογράφος που έγινε γνωστός επειδή με τα ρεπορτάζ του κατήγγειλε τη διαφθορά των δημοτικών αρχών της Μόσχας, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία την περασμένη Πέμπτη και κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών, μια κατηγορία την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο ωμός τρόπος που παγιδεύθηκε ο Γκολουνόφ, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, προκάλεσε μια ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας από τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές, νευρικές εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήδη αντιμετώπιζε δυσαρέσκεια σχετικά με το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, προχώρησαν ασυνήθιστα γρήγορα σε αλλαγή στάσης.

Οι αρχές ήλπιζαν πως, απελευθερώνοντας τον Γκολουνόφ και υποσχόμενες την τιμωρία αυτών που φέρονται ότι τον παγίδευσαν, θα κατεύναζαν την οργή των υποστηρικτών του, όμως οι συνάδελφοί του Γκολουνόφ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας έτσι κι αλλιώς σήμερα, ημέρα δημόσιας αργίας στη Ρωσία.

Οι αρχές τους είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων πως η διαδήλωση θα είναι παράνομη και μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο OVD-Info ανακοίνωσε πως η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 94 άτομα, ενώ αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερ πως ένα απ’ αυτά είναι ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Ναβάλνι, τον οποίο είδε να συλλαμβάνουν τρεις αστυνομικοί και να τον οδηγούν σ’ ένα φορτηγό.

Υπενθυμίζεται πως ο Γκολουνόφ εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη για το κύμα συμπαράστασης υπέρ του, μετά την απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here