Eurogroup αποχαιρετισμού, χωρίς Ελλάδα, αύριο στο Λουξεμβούργο


«Εξαιρετικά απίθανο» είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη (13/06), το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, που ενημέρωσε σήμερα εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες. Έτσι, η σύνοδος της Ευρωομάδας θα έχει αποκλειστικά αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο EuroWorking Group μετά τις εκλογές, του Ιούλιου. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Απαντώντας για το τι μέλλει γενέσθαι με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα και ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».

Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της Ευρωομάδας, όπως άλλωστε δεν ήταν και στην ατζέντα της συνεδρίασης του Μαΐου. Τότε τα μηνύματα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και των θεσμών είχε ακούσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά αύριο θα τα ακούσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πακέτο παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι έκδηλος.

Το πακέτο προεκλογικών παροχών αλλά και η μονομερής κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου έχουν προκαλέσει προβληματισμό για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για τη σημερινή κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί -έπειτα από πολλούς μήνες- κριτική από τους ομολόγους του.

Παρότι οι δανειστές επιχειρούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τις πολιτικές εξελίξεις ώστε να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας λίγο πριν από τις εκλογές, η έκθεση της Κομισιόν έστειλε τα πρώτα μηνύματα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς υψηλούς τόνους, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πως καμία απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν γίνεται αποδεκτή και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Άλλωστε, σε μια πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, αρμόδιες πηγές σημείωναν την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων υπενθυμίζοντας πως ένα από αυτά είναι και η μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να υποστηριχθούν μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη.

Η εμμονή των δανειστών στον στόχο πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ εξηγείται από την επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους στην οποία προχώρησε η Κομισιόν.

Από αυτήν προκύπτει πως εάν την τετραετία 2019-2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι όχι 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία, αλλά 2,5% του ΑΕΠ όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις των τεχνοκρατών μετά το πακέτο Τσίπρα, τότε η βιωσιμότητα του χρέους τινάζεται στον αέρα και το 2060 το χρέος θα είναι υψηλότερο κατά 25 μονάδες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Οι μοχλοί πίεσης των δανειστών είναι πολλοί.

Η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προβλέπει μεταξύ άλλων εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις των κερδών ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ευρωσυστήματος και κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δεύτερο δάνειο της Ελλάδας από τον EFSF.

Είναι τα δύο μέτρα τα οποία οδήγησαν σε «εκταμίευση δόσης»περίπου ενός 1 δισ. ευρώ πριν από μερικές εβδομάδες.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, η ευρωζώνη θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου εάν θα υπάρξει νέα «δόση» ή όχι.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ελληνικό αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε κέρδη τόκων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το πακέτο Τσίπρα, η διαδικασία, θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της. Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα και περνά μέσα από την έγκριση αρκετών ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων το γερμανικό και το ολλανδικό.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ