Γιατί σκάβει ο σκύλος;


Το σκάψιμο είναι μια ενστικτώδης δραστηριότητα του σκύλου, γραμμένη βαθιά στο DNA του.

Ιδιαίτερα έντονη σε κάποιες φυλές με κυνηγετικό ένστικτο στο έδαφος όπως είναι οι Τέρριερ φυλές,όπου είναι αδύνατον να μην εκδηλώσουν τάση για σκάψιμο αν εντοπίσουν κάποια μυρωδιά που θα ξυπνήσει το ένστικτο τους.terriers_digging_pencil_print_l

Αν ο σκύλος σας ανήκει σε μια τέτοια φυλή θα πρέπει να τον αφήνετε να εκτονώνει το ένστικτο του έστω και σε ένα μέρος που έχετε αποφασίσει εσείς με κάποια περίφραξη ή δείχνοντας κατανόηση όπου εκείνος θέλει. Απλά γιατί η «μητέρα» φύση τους θέλει να είναι συνηθισμένα να καταναλώνουν μέρος της ενέργειας τους σε αυτή τη δραστηριότητα για να παραμένουν σε ισορροπία.

Τα σκυλιά στη φύση θα σκάψουν για να κρύψουν το φαγητό τους ή για να βρούν φαγητό.

Κάποια σκάβουν για να φτιάξουν το δροσερό καταφύγιο τους από τη ζέστη. Για άλλα είναι μια μορφή άσκησης και απόσπασης της προσοχής ενώ για κάποια άλλα μπορεί να είναι απλά θέμα βαρεμάρας αφού δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο.

Οι άνθρωποι θα πάνε τα παιδιά τους στο παιδότοπο ή στη παραλία και θα τα αφήσουν να παίξουν στο έδαφος ή στην άμμο επειδή το σκάψιμο είναι μέρος και της δικής μας φύσης.

Σήμερα δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη δραστηριότητα τόσο συχνά αλλά βαθιά στα γονίδια μας το᾽χουμε ακόμα.Έτσι και σήμερα αφήνουμε τα παιδιά να σκάβουν σε συγκεκριμένα μέρη και αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε και για το σκύλο εφόσον είναι μέρος της φύσης του και να του προσδιορίζουμε, η να του επιτρέπουμε εμείς εάν χρειάζεται συγκεκριμένο χώρο να κάνει το «σκάψιμο» του, στη περίπτωση που μας ενοχλεί το μέρος η οι περιστάσεις που το κάνει ήδη.

Η άσκηση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για εκτόνωση της περίσσειας ενέργειας του σκύλου.

Τρέξιμο,ποδηλασία,κολύμβηση παρέα με το σκύλο είναι μερικές από αρκετές επιλογές,λένε οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ