Σε “αναμμένα κάρβουνα” Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία – Στο “περίμενε” η ένταξη σε ΕΕ


Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία περιμένουν ακόμη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όπως φαίνεται τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία θα περιμένουν ακόμη καθώς καμία απόφαση δεν θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, επειδή ορισμένα κράτη μέλη προβάλλουν εμπόδια, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Πιστεύω προσωπικά πως μόνο μία απόφαση μπορεί να ληφθεί: να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από συνομιλία που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

«Όμως οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε.

«Το ζήτημα σήμερα δεν είναι το αν, αλλά το πότε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήγησε πως «είμαι επιφυλακτικός επειδή γνωρίζω πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών χρειάζεται μερικές φορές περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα επιθυμούσα».

Υπέρ της θέσης του Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ λέγοντας πως «η ΕΕ οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».

Κάποια κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, παγώνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Και αυτό γιατί θεωρούν πως ήταν λάθος από την Ευρωπαική Ένωση να επιστρέψει μια υπερβολικά ταχεία ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ