Ραγίζει καρδιές η μητέρα του Κρητικού δύτη που πνίγηκε στη Ρόδο – Νέα στοιχεία για τον θάνατό του

Η οικογένεια του νεαρού Κρητικού σπάει τη σιωπή της και ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών – «Πήραμε το πτυχίο του μετά το θάνατο του παιδιού μας» λέει με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει για τον τραγικό θάνατο του 26χρονου Κρητικού Νίκου Τζανόπουλου στις 13 Δεκεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια καταδυτικών εργασιών σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Χάλκης.

Πέντε μήνες μετά και με τη δικογραφία να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ρόδου, η οικογένεια του νεαρού Κρητικού ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε τόσο άδικα το παιδί τους και την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη του, φέρνοντας στο φως στοιχεία που, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια, φανερώνουν αμέλεια και παραλείψεις που οδήγησαν τον νεαρό Κρητικό στον θάνατο.

Ευθύνες στην εταιρεία

Κατόπιν αιτήσεων και έρευνας στις αρμόδιες υπηρεσίες από την ίδια την οικογένεια, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαίωσε ότι η εταιρεία από το 2017 λειτουργούσε χωρίς τεχνικό ασφαλείας, υπεύθυνο για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Ρόδου, προέβη σε έλεγχο των καταστάσεων προσωπικού που είχε υποβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία, κατόπιν καταγγελιών της οικογένειας του νεαρού, διαπιστώνοντας παραβάσεις και σε θέματα της εργατικής νομοθεσίας.

Η οικογένεια του θύματος, που από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος δήλωσε ότι ο άτυχος νέος εργαζόταν στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας εκτελώντας μεταξύ άλλων και καθήκοντα δύτη, κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές το χειρόγραφο ημερολόγιο καταγραφής των στοιχειών των καταδύσεών του στη μονάδα, καθώς και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στα προσωπικά του αντικείμενα (τηλέφωνο, υπολογιστής), από τα οποία όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται η ενασχόλησή του με τις καταδυτικές εργασίες, που γίνονταν εντός της μονάδας.

Από την έρευνα του πραγματογνώμονα, τον οποίο όρισε η οικογένεια προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού ατυχήματος, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ο νεαρός άνδρας καταδύθηκε μόνος του, χωρίς την επίβλεψη δεύτερου δύτη ασφαλείας και βρέθηκε γαντζωμένος στα δίχτυα σε βάθος μόλις 6 μέτρων, αρκετή ώρα μετά την κατάδυση του, γεγονός που πιθανότατα να είχε αποτραπεί εάν υπήρχε προσωπικό να τον επιτηρεί όπως αυτό ορίζεται εκ του νόμου.

Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Ρόδου διενήργησε έλεγχο στον τρόπο διενέργειας των καταδυτικών εργασιών στη συγκεκριμένη εταιρεία και έχει κινήσει τις διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, στις περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε η μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τη διενέργεια των καταδυτικών εργασιών, όπως αυτή ορίζεται στον υπ΄ αριθμ. 10 Γενικό Κανονισμό Λιμένος.

Η οικογένεια αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η εταιρεία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ο νεαρός Κρητικός βρέθηκε πνιγμένος στα δίκτυα επειδή έκανε το χόμπι του εντός της ιχθυοκαλλιέργειας όπου και εργαζόταν.

Ραγίζουν καρδιές τα λόγια της μητέρας

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς πέρα από τον πόνο για την απώλεια του παιδιού μας, να μπαίνουμε σε άλλον ένα επώδυνο αγώνα για να δικαιώσουμε τη μνήμη του».

Αυτά είναι τα λόγια της μητέρας του 26χρονου Νίκου Τζανόπουλου από τον Άγιο Νικόλαο.

Η κ. Μαρία Χουρδάκη, μητέρα του αδικοχαμένου ιχθυολόγου, μίλησε στο neakriti.gr για τον μαραθώνιο που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να δικαιωθεί η οικογένεια και η μνήμη του Νίκου τους που έφυγε τόσο γρήγορα από τη ζωή όταν βρέθηκε πνιγμένος στο βυθό της θάλασσας.

«Ήταν πάρα πολύ ευτυχισμένος που βρήκε δουλειά πάνω στο αντικείμενό του και στη Ρόδο. Είναι κρίμα να σπιλώνουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχει πεθάνει».

Ο 26χρονος Νίκος όταν προσλήφθηκε από την επιχείρηση, δεν είχε στα χέρια του το πτυχίο: «ο γιος μου είχε ολοκληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις με τη σχολή, είχε κάνει και την πτυχιακή του. Το μόνο που έμενε ήταν να πάρει το χαρτί στα χέρια του. Το πτυχίο του το πήραμε εμείς τον προηγούμενο μήνα…» αναφέρει η κ. Χουρδάκη προκαλώντας ρίγη.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν είχε ο αδικοχαμένος ιχθυολόγος το πτυχίο στα χέρια του ήταν ο λόγος που είχε ασφαλιστεί ως ανειδίκευτος εργάτης, όπως υποστηρίζει η μητέρα: «Ο Νίκος είχε τελειώσει ιχθυολόγος. Είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης από την εταιρεία επειδή δεν είχε πάρει ακόμα το πτυχίο του, οι εργασίες που έκανε ήταν στο επιστημονικό κομμάτι του ιχθυολόγου κυρίως. Είχε ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του με τη σχολή, απλά δεν είχε το χαρτί».

Πηγές: ΡΟΔΙΑΚΗ- neakriti.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here