Πρόγραμμα ελέγχου της ακοής των νεογνών ξεκίνησε η Κύπρος


Την εφαρμογή ενός Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος Ελέγχου Ακοής Νεογνών ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο θα παρέχεται δωρεάν εξέταση σε όλα τα νεογνά μετά την 3η ημέρα της ζωής τους, ανεξάρτητα του τομέα διενέργειας του τοκετού, αφού δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης έχουν όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εξέταση θα πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα νοσοκομεία όλων των Επαρχιών, αφού προηγούμενα διευθετηθεί σχετικό ραντεβού από τους γονείς, καλώντας στον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου 17001.

Τη διενέργεια της εξέτασης θα αναλάβει υπάρχον προσωπικό, Ακουολόγοι και Επισκέπτες/τριες Υγείας που έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι απλή ακίνδυνη και εντελώς ανώδυνη και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Η εξέταση αυτή παρέχει, ωστόσο, τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης αντιμετώπισης σε τυχόν ανίχνευση παθολογίας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα ευρήματα του ελέγχου θα δίνονται στους γονείς/συνοδούς του παιδιού την ίδια ώρα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύστησε μια Πολυθεματική Ομάδα για την αντιμετώπιση παιδιών, ηλικίας 0-3 ετών, με απώλεια ακοής. Την ευθύνη συντονισμού της Ομάδας αυτής έχει η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και εκεί θα παραπέμπονται για αξιολόγηση όλα τα παιδιά που μένουν στη χώρα, ηλικίας 0-3 ετών, στα οποία ανιχνεύεται πρόβλημα ακοής.

Η Πολυθεματική Ομάδα αναλαμβάνει την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ετοιμασία του Ατομικού Οικογενειακού Προγράμματος του παιδιού και την παρακολούθηση της προόδου του παιδιού με την ενεργό εμπλοκή της οικογένειας.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ