Υποψήφιε νέε Σπουδαστή τώρα ξέρεις τι συμβαίνει. Δεν είσαι πια παιδί

Υποψήφιε νέε Σπουδαστή,

Την στιγμή ακριβώς που κάνεις το δύσκολο βήμα προς την ανώτατη παιδεία, η πραγματικότητα σου δείχνει με μια προειδοποιητική γκριμάτσα, το αληθινό της πρόσωπο-κάτι που από δω και πέρα θα αναγκάζεσαι να το βλέπεις συχνά…

γράφει ο Κώστας Χατζιδάκης, συγγραφέας (της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΞΙΩΝ»)

Εισαγωγικές εξετάσεις βαφτισμένες με το αόριστο ψευδώνυμο, Πανελλήνιες, ή όπως αλλιώς. Απόπειρα οργανωμένης αμφισβήτησής σου περασμένη και επισημοποιημένη μέσα από τα γνωστά γρανάζια, τα μετασκευασμένα σε μικροαρχομανείς κομπλεξικούς πολιτικούς, σε συμβιβασμένους λειτουργούς, και σε βολεμένους υπαλληλάκους που θα πασχίσουν να σε παιδέψουν παντοιοτρόπως. Που θα επιχειρήσουν ακόμα και να σε μπερδέψουν, είτε με στημένες εν ψυχρώ παγίδες, είτε με τα γνωστά λάθη της επιστημονικής τους ανεπάρκειας. Όλα αυτά ίσως κατ’ εντολήν ενός συστήματος που δόλια θέλει να φορτώσει την ανημπόρια του σε σένα φίλε υποψήφιε φοιτητή. Με το πρόσχημα της δικής σου αποτυχίας θέλει να καλύψει την δική του αδυναμία και ανικανότητα. Γιατί είναι βέβαια γνωστό ότι πολύ απλά, αν για την Παιδεία έδινε τα χρήματα που έπρεπε να δώσει -χρήματα που έχει εισπράξει από τον ιδρώτα του γονιού σου- θα είχε θέση και για σένα.

Αλλά είναι σκόπιμη η απροθυμία του για  την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο: Για να  μην ξυπνήσεις και για να μην διεκδικήσεις μεθαύριο θέσεις… Δεν σε  βάζει στο πανεπιστήμιο σε κραυγαλέα αντίφασή του, αφού το ίδιο αυτό σύστημα,  με τους δικούς του νόμους και προδιαγραφές, σου έχει δώσει ήδη την έγκριση του για “μια  θέση στον ήλιο” με τον πιθανώς καλό βαθμό που σε έκρινε όταν έβγαλες το Λύκειο!

Απορρίπτοντάς σε σήμερα, απλά παίζει το δικό του πονηρό και απάνθρωπο παιχνίδι χωρίς να ντρέπεται για να σε έχει γονατισμένο και βέβαια “εύκολο” μετά σε κάθε πίεση και πτώση.

Οπλίσου με θάρρος και περιφρόνηση λοιπόν φίλε. Σε θέλει απεγνωσμένο, φοβισμένο και τραυματισμένο. Πρόσεχε!

Αν κέρδισες, μπράβο σου αλλά πρόσεχε πολύ. Θα΄χεις δει ποιοί επικρατούν και επιβραβεύονται τελικά μέσα σε αυτή την κάλπικη τάξη αξιών.

Αν χάσεις πάλι, μην αφήσεις καμιά απελπισία να σε εξοντώσει. Έχασες παλικαρίσια εσύ. Δεν ηττήθηκες. Υπάρχουν άλλοι χώροι επιτυχίας, δημιουργίας ή αγώνα που θα σε καταξιώσουν. Που σε περιμένουν και ίσως σε έχουν ανάγκη. Μην πέσεις στην παγίδα της απελπισίας και στο βάραθρο των αποτυχημένων και της αυτοεκμηδένισης που προσπαθούν να σε ρίξουν. Μην στραφείς και εσύ εναντίον του εαυτού σου!

Αντί για οποιαδήποτε ηττοπάθεια ή πικρή σκέψη, αντί για όποια απερισκεψία ή απελπιστική κίνηση, πρέπει ψύχραιμα και σωστά να τα ψάξεις όλα αυτά ετούτη την στιγμή.

Τώρα ξέρεις τι συμβαίνει. Δεν είσαι πια παιδί. Δύναμη όμως πραγματικά,  θα πει να ξέρεις να παραμένεις όρθιος και να μπορείς και να χαμογελάς…

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ