Τελ Αβίβ: Ένα σαββατοκύριακο στο Μαϊάμι της Μεσογείου!


Αν και μόλις μιάμιση ώρα μακριά, το Τελ Αβίβ παραμένει για πολλούς ένας «ανεξερεύνητος» και κάπως μυστηριώδης ταξιδιωτικός προορισμός! Και αν η κοντινή του απόσταση και οι 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο δεν σας αρκούν για να βγάλετε εισιτήριο άμεσα, εμείς βρεθήκαμε εκεί και σας παρουσιάζουμε όλους τους λόγους για να το εντάξετε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Στην αναζήτηση προορισμού για μια μίνι απόδραση 3 ημερών, και θέλοντας να ξεφύγω λίγο από τα τετριμμένα (ωραίο το Παρίσι και η Ρώμη, αλλά πάντα θέλουμε να ανακαλύψουμε και κάτι… διαφορετικό), κατέληξα σε έναν προορισμό, που, αν και πολύ κοντινός, παραμένει «παρεξηγημένος». Όταν ανακοίνωσα στους φίλους μου ότι θα πάω στο Τελ Αβίβ, εξέλαβα μια «συγκρατημένη» αντίδραση… Υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν είναι ασφαλές μέρος για τους ταξιδιώτες, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς που θα ήθελαν, ενδεχομένως, να το επισκεφθούν! Με μια μικρή αναζήτηση στο Google, οι όποιες ανησυχίες μου έφυγαν, διαβεβαιώνοντάς με πόσο φιλική πόλη είναι, ακόμα και για solo travelers! Ένα οικονομικό εισιτήριο, λοιπόν, της Aegean Airlines, με έφερε κοντά σε μια πόλη που έμελλε να με εκπλήξει θετικά!

Όπως δηλώνει και το όνομά του, (Τελ Αβίβ σημαίνει «ο Λόφος της Άνοιξης» στα εβραϊκά) η πόλη φέρει έναν αέρα αέναης ανανέωσης και ανάπτυξης: πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψεις! Δεν ξέρω αν ευθύνεται η ηλιοφάνεια που το «λούζει» 10 μήνες τον χρόνο, ή το εντυπωσιακό παραλιακό της μέτωπο στολισμένο από φοίνικες που του προσδίδουν μια νότα εξωτική, όμως από την πρώτη κιόλας βόλτα γίναμε δέκτες ενός ανεξήγητου θετικού vibe!

Η μεσογειακή αυτή Μητρόπολη, ένα ιδιαίτερο κράμα Ανατολής και Δύσης, παντρεύει το παλιό με το καινούργιο με έναν τρόπο πολυεπίπεδο, δημιουργώντας στον επισκέπτη την περιέργεια να ανακαλύψει όλα της τα κομμάτια . Ένα αστικό περιβάλλον εξωστρεφές, με φιλικούς κατοίκους, μια πόλη φτιαγμένη για αμέτρητες βόλτες, βουτιές και διασκέδαση, αλλά και με ένα ιστορικό και θρησκευτικό υπόβαθρο άκρως σημαντικό.

Top Experiences στο Τελ Αβίβ
H βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι το απόλυτο must για κάθε επισκέπτη και ο καλύτερος τρόπος να αφουγκραστεί κάποιος τον πραγματικό παλμό της. Aπό το λιμάνι του Τελ Αβίβ μέχρι την συνοικία της Παλιάς Jaffa, η περατζάδα είναι πραγματικά ονειρική! Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της κεντρικής Μαρίνας, απλώθηκε στα μάτια μας μια κατάλευκη ακτογραμμή, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να επιδίδονται σε κάθε είδους outdoor activity όπως πικ νικ, ποδήλατο, γιόγκα και τρέξιμο, που με μετέφερε συνειρμικά στην Καλιφόρνια… Πρωταρχικό ρόλο εδώ έχουν οι σερφερς αλλά και οι λάτρεις του Kite surf, που γεμίζουν τον καταγάλανο ουρανό με τα πολύχρωμα πανιά τους! Όλο αυτό το 6,5 περίπου χλμ. μέτωπο καλύπτεται από ποδηλατόδρομο, μιας και το ποδήλατο – και τώρα τελευταία και τα ηλεκτρικά πατίνια- αποτελούν το ευκολότερο μέσο για να πάρεις μια γερή δόση της πόλης! Αν έχετε αντοχές, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να περπατήσετε. Άλλωστε, κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά spots για να καθίσετε και να απολαύσετε τη θέα και τον ζεστό ήλιο, αλλά και άπειρα μαγαζάκια που σφύζουν από ζωή.

Γυρίστε τα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Jaffa
H περιοχή των καλλιτεχνών, όπως την αποκαλούν, είναι ένα γραφικό σύμπλεγμα από στενά, πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και καλντερίμια, μια μικρή «πόλη» χτισμένη σαν φρούριο, το καλύτερο ίσως παράδειγμα για το πώς το Τελ Αβίβ συνδυάζει τόσο μοναδικά τα άκρα! Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια της Μεσογείου, με την ιστορία του να ξεκινάει στην εποχή του Χαλκού, στο οποίο η έντονη παρουσία των εβραϊκών και αραβικών στοιχείων δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις. Οι λάτρεις της ιστορίας, της τέχνης αλλά και της διασκέδασης θα ανακαλύψουν με χαρά ένα μέρος που τα συνδυάζει όλα. Αν και με έντονο το τουριστικό στοιχείο, η Old Jaffa διατηρεί ακέραιη την αίγλη αλλά και την αυθεντικότητά της.

Tι αξίζει να δείτε
Χαθείτε στα μεσαιωνικά σοκάκια της, τα οποία φέρουν ονόματα αστερισμών, επισκεφθείτε τις μικρές μπουτίκ, τα μαγαζιά με τα κοσμήματα και τις γκαλερί και μην παραλείψετε να εξερευνήσετε το πολύχρωμο flea market (στα εβραϊκά Shuk HaPishpeshim, καθημερινά 9:00-17:00, πλην Σαββάτου). Κάντε μια στάση στην Γέφυρα των Ευχών, στην είσοδο της οποίας υπάρχει ένα μωσαϊκό που απεικονίζει τον αστρολογικό χάρτη. Ο μύθος λέει πως αν κάνεις μια ευχή πατώντας στον αστερισμό σου και ατενίζοντας τη θάλασσα, η ευχή θα πραγματοποιηθεί… Σε κάθε περίπτωση, η θέα και μόνο είναι εντυπωσιακή! Σε κοντινή απόσταση, στην κορυφή της παλιάς πόλης, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Πέτρου, μια όμορφη ρωμαϊκή εκκλησία χτισμένη το 1890. Το tour τελειώνει με το χαρακτηριστικό Clock Tower, ένα πανύψηλο Ρολόι χτισμένο στο κέντρο της Jaffa το 1901. tip: Για να πάρετε μια γερή γεύση της Jaffa, αλλά και για να φάτε σε ένα από τα πολλά τοπικά μεζεδοπωλεία της, θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες!

Χαθείτε στα αρώματα της Αγοράς HaCarmel
Οι υπαίθριες αγορές είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο άμεσος τρόπος για να συναναστραφείτε με τους locals, να δοκιμάσετε αυθεντικές τοπικές γεύσεις και -φυσικά- να ψωνίσετε και για το σπίτι! Το Carmel Market (Shuk HaCarmel) είναι κάτι περισσότερο από μια απλή υπαίθρια αγορά φαγητού. Εδώ θα βρείτε κυριολεκτικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε – από λαχανικά μέχρι θαλασσινά και από κρέατα μέχρι… έργα τέχνης!- ενώ είναι πάντα γεμάτη από ντόπιους που θέλουν να ψωνίσουν αλλά και επισκέπτες που επιθυμούν να απαθανατίσουν την πόλη στο peak της και να γευτούν αυθεντικό street food!

Τελ Αβίβ αγορά
Μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα, τα προϊόντα τους είναι ολόφρεσκα. Extra tip: Kάθε Τρίτη και Παρασκευή, μικροί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες πωλούν χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, πίνακες κ.α. Αν βρεθείτε στο Τελ Αβίβ μια από αυτές τις ημέρες, αναζητήστε τους πολύτιμους αυτούς θησαυρούς!

Καθημερινά 08:00-20:00 εκτός Σαββάτου.

Θαυμάστε την αρχιτεκτονική της πόλης
Πάρτε μαζί σας άνετα παπούτσια και προετοιμαστείτε για… πολύ περπάτημα. Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος να θαυμάσετε την φημισμένη αρχιτεκτονική αυτής της τόσο ιδιαίτερης πόλης. Επιβάλλεται μια βόλτα στη λεγόμενη «Λευκή Πόλη», την Μέκκα της Bauhaus αρχιτεκτονικής, η οποία έχει μάλιστα ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003. Εκεί θα θαυμάσετε τα 4.000 λευκά κτίρια της δεκαετίας του ’30, του ’40 και του ’50, έργα Γερμανών Εβραίων αρχιτεκτόνων που ξέφυγαν από τους Ναζί βρίσκοντας εκεί καταφύγιο. Περιηγηθείτε σε αυτό το μουσειακό κομμάτι της πόλης και γοητευθείτε από τους όγκους και τη γεωμετρία των αρχιτεκτονημάτων, που φέρουν την αίγλη μιας αλλοτινής εποχής…Τα καλύτερα, ίσως, δείγματα εντόπισα στην Βialik street, εκεί όπου στεγάζεται και το παλιό Δημαρχείο.

Επίσης, αν είστε λάτρης του κινήματος Βauhaus -όπως εγώ – σπεύσατε στο Bauhaus Center, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αυθεντικά prints, έργα τέχνης και αντικείμενα εμπνευσμένα από τo ομώνυμο κίνημα (Dizengoff Street 77,www.bauhaus-center.com)

Βολτάρετε στην Νεοϋορκέζικη Rothschild Boulevard
Η κεντρική λεωφόρος της πόλης, που πήρε το όνομά της από τη γνωστή οικογένεια των Γάλλων τραπεζιτών, σε κάνει να νιώθεις δέος περπατώντας την! Εδώ χτυπάει ο παλμός του σύγχρονου εμπορικού και οικονομικού κέντρου της πόλης… Περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς ουρανοξύστες αλλά και εκπληκτικά Bauhaus κτήρια, χωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με έναν φαρδύ πεζόδρομο, γεμάτο από μικρά ξύλινα stands, για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ ή τον χυμό τους. Ένα οργανωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομου την καλύπτει κατά μήκος, ενώ το νεουορκέζικο touch είναι έκδηλο παντού! Εδώ βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά εστιατόρια της πόλης, αλλά και πολλές γνωστές μπουτίκ.

Ανακαλύψτε την Neve Tzedek, την πιο hype γειτονιά του Τελ Αβίβ
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σ’ αυτή την υπέροχη, boho γειτονιά… Το Neve Tzedek έγινε η αγαπημένη μου συνοικία στο Τελ Αβίβ και ένας από τους λόγους που με έκαναν να ερωτευτώ την πόλη! Ένα μέρος στο οποίο ένιωσα αμέσως μια ιδιαίτερη οικειότητα, ίσως γιατί θυμίζει πολύ την δική μας Πλάκα, αλλά και το έτερο αγαπημένο μου le Marais του Παρισιού. Kάτω από τη σκιά των εντυπωσιακών ουρανοξυστών, ξεπροβάλλουν τα μικρά γραφικά δρομάκια του, γεμάτα ολάνθιστους κήπους και υπέροχα σπίτια που δεν χορταίνεις να φωτογραφίζεις. Στο κεντρικό της λιθόστρωτο δρομάκι, τη Shalom Shabazi, θα βρείτε μικρές μπουτίκ με ιδιαίτερα αντικείμενα, έργα τέχνης και ρούχα Ισραηλινών σχεδιαστών, ενώ αν κουραστείτε από το περπάτημα καθίστε σε ένα από τα αμέτρητα καφέ του!

Επίσης, το μέρος φημίζεται και για τα κοσμηματοπωλεία του, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε αληθινούς θησαυρούς σε αρκετά προσιτές τιμές. Must στάση για να δοκιμάσετε το καλύτερο παγωτό της πόλης η «Anita», ή όπως λέει και η ταμπέλα του «η Μαμά του Παγωτού». Ακόμα κι αν δε βρείτε τραπέζι – πράγμα που είναι αρκετά πιθανό – αξίζει να πάρετε ένα στο χέρι και να συνεχίζετε τη βόλτα σας! (25 Shalom Shabazi str., www.anita-gelato.com). Λίγο πιο κάτω, στο Nina Cafe, θα απολαύσετε τον καφέ σας σε έναν artsy χώρο διακοσμημένο με πολύτιμες αντίκες! (29 Shalom Shabazi str.)

Γαστρονομία του Τελ Αβίβ
Γύρισα από το Τελ Αβίβ νιώθοντας γεμάτη από γεύσεις! Με επιλογές γνώριμες, πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις, σίγουρα θα φανεί αντάξιο των προσδοκιών σας. Αυθεντική ισραηλινή κουζίνα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Πρόκειται για μίξη στοιχείων από όλο τον κόσμο, με έντονο το στοιχείο της μαγειρικής κουλτούρας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Χούμους, ιδιαίτερα αρτοποιήματα, φρέσκα λαχανικά, θαλασσινά, χαλβάς, ιδιαίτερα ντιπς από ελαιόλαδο, μπαχαρικά και χορταρικά ήταν αυτά που είχαν περίοπτη θέση στα περισσότερα μενού. Σε γενικές γραμμές, θα φάτε αρκετά ποιοτικά και χορταστικά στα περισσότερα μαγαζιά.

 

Εxpert Tips
Το Σαββατοκύριακό τους ξεκινάει από το απόγευμα της Παρασκευής και κορυφώνεται το Σάββατο (Shabat), που θεωρείται η δική μας Κυριακή. Τα μέσα μεταφοράς υπολειτουργούν και τα μικρά μαγαζιά παραμένουν κλειστά!

To ποδήλατο και τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, επομένως μην το φοβηθείτε! Μπορείτε να νοικιάσετε εύκολα με χρεωστική/πιστωτική κάρτα σε αμέτρητα σημεία σε ολόκληρη την πόλη.
Από το Διεθνές Αεροδρόµιο Ben Gurion (20 χλµ. έξω από την πόλη) θα φτάσετε στο κέντρο µε τρένο (www.rail.co.il), που είναι και ο οικονοµικότερος τρόπος.
Τα ταξί είναι αρκετά ακριβά (μια διαδρομή 20’ κοστίζει περίπου 50 ευρώ), επομένως συνιστώ να μην τα προτιμήσετε!

Φροντίστε να είστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 3 ώρες πριν από την ώρα αναχώρησης, καθώς οι έλεγχοι είναι πραγματικά αυστηροί. Καλό θα ήταν, αν ειδικά πάτε για λίγες ημέρες, να ταξιδέψετε με χειραποσκευή μιας και θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο. Ετοιμαστείτε για αρκετές ερωτήσεις κατά την άφιξη αλλά και την αναχώρησή σας, είναι η φυσιολογική διαδικασία.

Για να μην χάσετε χρήματα με την αλλαγή συναλλάγματος, σας συνιστώ να εκδώσετε μια προπληρωμένη κάρτα και να μεταφέρετε εκεί το ποσό που επιθυμείτε να ξοδέψετε ώστε να μην χρεώνεστε σε κάθε σας συναλλαγή. (1 εuro=4 israeli shekel)

Tο know
Το Τελ Αβίβ είναι η πιο pet friendly πόλη στον κόσμο! Διαθέτει πάρα πολλά πάρκα για κατοικίδια, ενώ σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά και ξενοδοχεία μπορείτε να έχετε μαζί τους μικρούς σας φίλους! Μάλιστα, η πόλη έχει μέχρι και κανάλι στην τηλεόραση για… σκύλους!

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-35. Η πόλη μοιάζει λες και κατοικείται αποκλειστικά από φοιτητές και νέα ζευγάρια.

Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα Gay Prides στον κόσμο, το οποίο καταλήγει σε ένα μεγάλο beach party, ενώ όλη η πόλη «φοράει» τις πολύχρωμες σημαίες!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ