Μάχη Μιλ 1940: Η ηρωική άμυνα των Ολλανδών κατά των χιτλερικών ορδών


Το χωριό Μιλ βρίσκεται στη Βόρεια Βραβάνδη κοντά στα βελγικά σύνορα, όχι μακριά από τις όχθες του Maas (Μεύση). Το 1940 αποτελούσε τμήμα της αμυντικής τοποθεσίας Πέελ – Ράαμ. Στην περιοχή του χωριού οι Ολλανδοί είχαν κατασκευάσει 47 πολυβολεία και είχαν αναπτύξει δύο τάγματα πεζικού.

Τα πολυβολεία είχαν κατασκευαστεί σε απόσταση 200-300μ. το ένα από το άλλο. Ενώπιον αυτών υπήρχε αρδευτικό κανάλι που λειτουργούσε ως εξαιρετική αντιαρματική τάφρος. Οι Ολλανδοί είχαν εγκαταστήσει ναρκοπέδια εμπρός από τα πολυβολεία τα οποία συνδέονταν με χαρακώματα καλυμμένα με συρματοπλέγματα. Όλες οι γέφυρες και η σιδηροδρομική γραμμή είχαν υπονομευτεί.

Επίσης διέθεταν μια μοίρα πυροβολικού με 12 «αρχαία» πυροβόλα (εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1881) των 84χλστ. και οκτώ πυροβόλα συνοδείας πεζικού των 57χλστ. (4 ανά τάγμα) αλλά και έναν λόχο μηχανικού. Με την αποστολή ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της μάχης οι Ολλανδοί έφτασαν να διαθέτουν 2.000 περίπου άνδρες, υπαγόμενες στο 3ο Σώμα Στρατού (ΣΣ) του υποστράτηγου Αδριανού Αντωνίου φαν Νιζνάτεν.

Οι Γερμανοί απέναντι στις δυνάμεις αυτές παρέταξαν την 256η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ), υπό τον αντιστράτηγο Γκέρχαρντ Κάουφμαν. Οι Γερμανοί όφειλαν να επιτεθούν στη τοποθεσία του Μιλ καθώς δεν μπορούσαν να την υπερκεράσουν.

Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν κατά την επίθεση και ένα μη οπλισμένο θωρακισμένο τραίνο. Σε άλλο τραίνο επέβαινε το 3/481 Τάγμα Πεζικού (ΤΠ) του ταγματάρχη Σενκ. Το γερμανικό τάγμα διέθετε 40 πολυβόλα, 15 όλμους, τρία αντιαρματικά πυροβόλα, δύο πυροβόλα των 75 χλστ. και τέσσερα φλογοβόλα.

Επίθεση, περικύκλωση

Οι Γερμανοί έφτασαν ενώπιον της τοποθεσία του Μιλ περί τις 04.30 τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου 1940, μόλις 30 λεπτά από την εισβολή τους στο ολλανδικό έδαφος. Οι Ολλανδοί τους περίμεναν. Όταν όμως είδαν τα δύο τραίνα, θεωρώντας ότι ήταν δικά τους, δεν άνοιξαν πυρ. Έτσι οι Γερμανοί κατάφεραν να φτάσουν ανενόχλητοι περίπου 1,5 χλμ. πίσω από την ολλανδική τοποθεσία.

Το γερμανικό τάγμα αποβιβάστηκε και ενημέρωσε πως αιφνιδίασε και διέσπασε την ολλανδική άμυνα. Κατόπιν ο ταγματάρχης Σενκ αποφάσισε να στείλει πίσω το θωρακισμένο τραίνο. Οι Ολλανδοί όμως είχαν πλέον συνέλθει από τον αιφνιδιασμό και το εκτροχίασαν. Οι λίγοι Γερμανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό αποβιβάστηκαν και επιχείρησαν να επιτεθούν στα κοντινά ολλανδικά πολυβολεία χωρίς να καταφέρουν, όμως, το παραμικρό.

Στο μεταξύ το γερμανικό τάγμα επιχείρησε να επιτεθεί εκ των νώτων στα ολλανδικά πολυβολεία. Οι Γερμανοί βρέθηκαν ξαφνικά κάτω από τα πυρά του ολλανδικού πυροβολικού και καθηλώθηκαν για μια περίπου ώρα. Άλλη γερμανική επίθεση κατά ολλανδικών πολυβολείων αποκρούστηκε.

Με νέα επίθεση εκ των νώτων οι Γερμανοί κατέλαβαν εννέα ολλανδικά πολυβολεία. Συνεχίζοντας την επίθεση επιχείρησαν να καταλάβουν ένα ακόμα πολυβολείο, άλλα ένας Ολλανδός στρατιώτης κλειδώθηκε μέσα και άρχισε να βάλλει μανιασμένα, υποχρεώνοντας, μόνος του, τους Γερμανούς να υποχωρήσουν.

Ο όγκος του γερμανικού τάγματος υποχώρησε στο σημείο όπου είχε εκτροχιαστεί το θωρακισμένο τραίνο. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στις προωθημένες ολλανδικές θέσεις από το πλευρό. Οι Ολλανδοί αν και λιγότεροι αντιστάθηκαν γενναία επί τέσσερις ώρες. Μόνο περί τις 11.00 το πρωί η αντίσταση έπαυσε.

Αντεπίθεση, ενισχύσεις, διάσπαση

Οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει μια περίμετρο ακτίνας 1.500 μ. περίπου και μη μπορώντας να πράξουν κάτι άλλο ανέμεναν ενισχύσεις. Στο μεταξύ οι Ολλανδοί ανησυχώντας για το κενό που είχε δημιουργηθεί στη διάταξή τους ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Μιλ με ένα σύνταγμα ιππικού (ουσάρων μοτροσυκλετιστών).

Οι ουσάροι έφτασαν στη περιοχή και ανέλαβαν αμέσως δράση και κατέστρεψαν το τραίνο που μετέφερε τα γερμανικά στρατεύματα. Περί το μεσημέρι πάντως έφτασαν στην περιοχή και τα άλλα δύο τάγματα του γερμανικού 481ου Συντάγματος Πεζικού (ΣΠ) και αμέσως επιτέθηκαν.

Και οι δυνάμεις αυτές όμως αποκρούστηκαν από τους Ολλανδούς και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν επαφή με το απομονωμένο 3/481 Τάγμα. Στο μεταξύ οι Ολλανδοί ουσάροι συνέχισαν την αντεπίθεσή τους ανακτώντας θέσεις που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί.

Την ίδια ώρα η επίθεση του 481ου ΣΠ δεν εξελισσόταν καθόλου θετικά για τους Γερμανούς που είχαν καθηλωθεί ενώπιον της γραμμής των ολλανδικών πολυβολείων, δεχόμενοι και τα πυρά του ολλανδικού πυροβολικού. Ο διοικητής του 481ου ΣΠ αντισυνταγματάρχης Βέμπερ αποφάσισε πάντως να επαναλάβει την επίθεση χρησιμοποιώντας το σύνολο των δυνάμεών του.

Η γερμανική επίθεση εξελίχθηκε σε μια αιματηρή αποτυχία ενώπιον της πείσμονος ολλανδικής άμυνας. Μόλις στις 18.00 το γερμανικό πυροβολικό άρχισε να υποστηρίζει την επίθεση, ενώ έφτασε στην περιοχή και το γερμανικό 456ου ΣΠ. Απέναντι στα έξι γερμανικά τάγματα υπήρχαν μόλις 360 Ολλανδοί.

Την ίδια ώρα επενέβη και η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζοντας τις ολλανδικές θέσεις με μανία. Και πάλι όμως το γερμανικό πεζικό, μόλις κινήθηκε, δέχτηκε σφοδρά πυρά από τους αμυνόμενους. Μόλις στις 22.00 το βράδυ κατάφεραν οι Γερμανοί να επιτύχουν ρήγμα στην ολλανδική άμυνα.

Τα ολλανδικά στρατεύματα διατάχθηκαν να υποχωρήσουν έχοντας ματώσει σοβαρά τους αντιπάλους τους. Οι Γερμανοί είχαν πάνω από 500 νεκρούς και τραυματίες, έναντι 80 Ολλανδών. Στη μάχη σκοτώθηκα και εννέα Ολλανδοί πολίτες. Οι Γερμανοί έχασαν μια ολόκληρη ημέρα από την ηρωική άμυνα των αντιπάλων τους στο Μιλ. Δυστυχώς για τους Ολλανδούς δεν υπήρχαν εφεδρείες για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ