Γερμανία: Σταθερά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πάντως είπε πως ενδεχομένως χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να πειστούν και όσοι έχουν αντιρρήσεις για την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία.

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία τάχθηκε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Τόνισε ωστόσο ότι αν κάποια κράτη – μέλη χρειάζονται επιπλέον χρόνο προκειμένου να πειστούν, «τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».

«Η στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πάντα πολύ σαφής: θέλουμε να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Μάας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Γκένκ Τσακάι, επικαλούμενος και την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μας επιβεβαιώνει σε αυτό, διότι οι προϋποθέσεις περιγράφονται ως εκπληρωθείσες και διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αποφασίζει η Γερμανία μόνη της, αλλά από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Αν ισχύει ότι, με λίγο περισσότερο χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα, να συγκατατεθούν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτά τα κράτη – μέλη τα οποία τώρα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», συνέχισε ο κ. Μάας και κατέληξε διευκρινίζοντας ότι η γερμανική θέση επί της αρχής, δηλαδή υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δεν αλλάζει.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ είχε βάλει φρένο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω αντιδράσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Η κυρία Μέρκελ είχε αναφέρει πως το νωρίτερο που μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες, είναι ο προσεχής Οκτώβριος.

Επιπλέον και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εγείρει αντιρρήσεις στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς επιθυμεί να προηγηθεί η «εμβάθυνση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την όποια νέα διεύρυνση.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ