Πώς θα ζήσεις τη θαυμαστή εμπειρία της ροής;


Οι στατιστικές λένε ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πνιγμένος ανάμεσα σε δουλειά και υποχρεώσεις, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του έχει την τάση να ζει μέσα σε μια παθητική πλήξη. Όμως το κλειδί για να ζήσει κάποιος ευχάριστα είναι η ροή, φωνάζουν εδώ και χρόνια κάποιοι επιστήμονες. Όπως ο Mihaly Csikszentmihalyi, πρώην επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και συγγραφέας των βιβλίων «Finding Flow: The Psychology of Engagement with Everyday Life» και»Flow: The Psychology of Happiness». Ο Ούγγρος καθηγητής εξηγεί ότι η ροή είναι η πιο θετική, ευτυχισμένη εμπειρία που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Ποια ροή εννοεί;

Αντίδοτο στην κατάθλιψη
Όταν οι ψυχολόγοι μιλούν για ροή (flow) δεν εννοούν το κλασικό «να πηγαίνεις με τη ροή των πραγμάτων», αλλά τον ένα και μοναδικό τρόπο να ανατρέπεις την παθητικότητα και την πλήξη της καθημερινότητας: Ροή, όπως εξηγούν, είναι η αυτοσυγκέντρωση σε μια ευχάριστη δραστηριότητα, που ζητάει από σένα να δώσεις το μέγιστο των ικανοτήτων σου. Το μυστικό είναι να την αφήνεις να σε απορροφάει, να τη ζεις με όλη σου την καρδιά.

Σήμα κατατεθέν της ροής είναι η αυθόρμητη χαρά και η έξαψη που μας συνεπαίρνει, όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει. Εκείνες τις στιγμές δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο εκτός από εκείνο, στο οποίο είμαστε αφοσιωμένοι. Ανία, κατάθλιψη και άγχος δεν έχουν καμία θέση στη ροή. Όταν δίνουμε όλη την προσοχή μας και απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε, ακόμα και η έννοια του χρόνου ή του Εγώ χάνονται.

Πώς να εφαρμόσεις τη ροή
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Αντί να παρακολουθήσεις τηλεόραση, πιάσε την κιθάρα, μαστόρεψε με τα αγαπημένα σου εργαλεία, ζωγράφισε κάτι σχετικά δύσκολο, κάνε μια χειροτεχνία. Ή, τέλος πάντων, ασχολήσου με μια δραστηριότητα που σου αρέσει, αρκεί να παρουσιάζει κάποιον βαθμό δυσκολίας και να απαιτεί αρκετή επιδεξιότητα, ώστε να αποτελεί για σένα μια ευχάριστη πρόκληση. Μπορεί να είναι ακόμα και μια εργασία ρουτίνας, που θα τη μετατρέψεις σε συναρπαστική ενασχόληση βρίσκοντας έναν καλό σκοπό για να την κάνεις. Δύσκολο; Σύμφωνα με τον Csikszentmihalyi, για να το καταφέρεις χρειάζεται να έχεις περιέργεια για τη ζωή, επιμονή αλλά και ταπεινότητα. Όπως τονίζει, άλλο είναι να ζεις και άλλο απλώς να επιβιώνεις κάθε μέρα που περνάει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ