Αλάτι ή ζάχαρη: ποιο είναι χειρότερο;


Φαγητό χωρίς αλάτι δεν έχει νοστιμιά και η ζάχαρη είναι μια απόλυτα εθιστική απόλαυση στην καθημερινότητά μας. Και τα δύο ξέρουμε ότι χρειάζονται μέτρο καθώς είναι επιβλαβή για την υγεία μας, ειδικά στην υπερβολή. Ποιο είναι, όμως, χειρότερο;

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η καθημερινή ικανοποιητική ποσότητα αλατιού για έναν οργανισμό ισούται με ¼ του κουταλιού του γλυκού, ενώ όσον αφορά τη ζάχαρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Συν τοις άλλοις, η ζάχαρη έχει χαρακτηριστεί ως το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία και την παχυσαρκία όσο τα κορεσμένα λίπη, ενώ όπως φαίνεται η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει πολύ περισσότερο αλάτι και ζάχαρη σε σχέση με το παρελθόν, με τη ζάχαρη να φτάνει σε τριπλάσιες ποσότητες και το αλάτι σε διπλάσιες.

Σε βάθος χρόνου, η συνεχής υπερβολή στην κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην υγεία, με κάποιο από τα δύο να είναι ακόμη πιο επιβλαβές, ακόμη και για έναν υγιή οργανισμό που συνεχίζει να καταναλώνει υψηλές ποσότητές του.

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά και να αποφύγετε αυτά που περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι γλυκόζης, μαλτοδεξτρίνη, σακχαρόζη, μαλτόζη και ό,τι καταλήγει σε –όζη. Θυμηθείτε ότι οι έτοιμες σάλτσες περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και τα φαγητά χωρίς λιπαρά είναι γνωστά για την προσθήκη επιπλέον ζάχαρης για να αντισταθμίσουν την έλλειψη λιπαρών. Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι μια επιλογή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν και τους δικούς τους κινδύνους. Για αυτό δώστε γεύση με άλλους τρόπους, όπως η προσθήκη λεμονιού και μπαχαρικών ή βοτάνων. Στις συνταγές για γλυκά, δοκιμάστε να κόψετε τη ζάχαρη κατά το ένα τρίτο και προσθέστε σταφίδες, καρύδια, ψιλοκομμένα μήλα ή κάποιο άλλο συστατικό που να τονώνει τη γεύση.

Όσον αφορά το αλάτι, μπορείτε να το μειώσετε χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά που δίνουν έξτρα γεύση και καθιστούν το αλάτι λιγότερο απαραίτητο. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το αλάτι στο μοσχάρι σας και να προσθέσετε ένα μείγμα από κρεμμύδι, πιπεριά, φασκόμηλο και θυμάρι ή στα ζυμαρικά σας να βάλετε ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να αλατίσετε πολύ τη σάλτσα σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ