Στενά του Ορμούζ: Το video των ΗΠΑ για τις επιθέσεις στα τάνκερ


Ένα video που υποστηρίζουν πως είναι ντοκουμέντο ενοχής του Ιράν έδωσαν οι ΗΠΑ.
Επιμένουν πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ.
Υποστηρίζουν πως το video δείχνει Ιρανούς να αφαιρούν από το τάνκερ Kokuka Courageous νάρκη που δεν είχε εκραγεί.
Στέλνουν το αντιτορπιλικό USS Mason στον Κόλπο του Ομάν οι ΗΠΑ.
Παγκόσμιος συναγερμός και ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ το έχουν βάλει… σκοπό να αποδείξουν πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, χθες. Επιθέσεις που προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή, όχι μόνο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κόλπος Ομάν: Θρίλερ με τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ – Άλμα στις…

Από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη πως επιτέθηκε στα τάνκερ Kokuka Courageous και Front Altair. Λίγες ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν για τα όσα έγιναν στα Στενά του Ορμούζ, ήρθε και το video που κατά την αμερικανική πλευρά είναι απόδειξη ενοχής.

Ένα video λίγων δευτερολέπτων (λιγότερο από ένα λεπτό) που σύμφωνα με τις ΗΠΑ δείχνει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να πλησιάζουν το Kokuka Courageous, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

Έδωσαν επίσης και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.Φωτογραφία Reuters

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση.τάνκερτάνκερΦωτογραφία Reuters

Στο video φαίνεται ένα μικρότερο σκάφος να πλησιάζει το ιαπωνικό τάνκερ Kokuka Courageous. Ένας άνδρας στέκεται στην άκρη του μικρού σκάφους και φαίνεται να αφαιρεί άγνωστο αντικείμενο από το δεξαμενόπλοιο. Κατά τις ΗΠΑ, το αντικείμενο αυτό είναι νάρκη που δεν είχε εκραγεί.

Δείτε το videoΙράν: «Διπλωματία της δολιοφθοράς»

Στις κατηγορίες των ΗΠΑ αντέδρασε, φυσικά, το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε πως οι ισχυρισμοί της Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν εναντίον δύο τάνκερ εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Click4more: Σοκάρουν οι εικόνες από το φλεγόμενο τάνκερ στον Κόλπο του Oμάν

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν — χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης —κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας (των ΗΠΑ) σε βάρος του Ιράν», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Ζαρίφ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο Μπόλτον, που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια γεράκι έναντι του Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ένοπλη σύρραξη με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, «απάντησαν» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση εναντίον δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.

Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.Τα δυο τάνκερ και οι εικόνες που προκάλεσαν σοκ

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από την έκρηξη που ενδέχεται να προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου – που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ – περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο – ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας – εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης διασώθηκε.ΟμάνΟμάνΦωτογραφία Reuters

Οι επιθέσεις σημειώνονται ένα μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 08:50 το πρωί της Πέμπτης, 13.06.2019 (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.ΟμάνΟμάνΦωτογραφία Reuters

Με πληροφορίες και από CNN

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ