Νέα Υόρκη: Η ιλαρά… «κατάργησε» την εξαίρεση από εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους

Με την ιλαρά να συνεχίζει να προκαλεί συναγερμό στις αρχές και το αντιεμβολιαστικό κίνημα να γιγαντώνεται, η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Και ψήφισε να καταργηθεί η εξαίρεση από τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους.

Με την εξαίρεση αυτή, οι γονείς μπορούσαν μέχρι πρότινος να μην κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια τα παιδιά τους. Επειδή όμως η Νέα Υόρκη είναι αντιμέτωπη με την ιλαρά, οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν να δράσουν.

Για να φτάσει το κοινοβούλιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο να ψηφίσει κατά πλειοψηφία για να καταργηθούν οι εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, προηγήθηκε έντονη συζήτηση στα δύο σώματά του.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο κι έτσι η Νέα Υόρκη θα προστεθεί στον κατάλογο των αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Καλιφόρνια, που δεν αναγνωρίζουν ως λόγο για εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι αντιμέτωπη από το φθινόπωρο με επιδημία ιλαράς σε δύο περιοχές: στην πόλη της Νέας Υόρκης, κυρίως στις συνοικίες του Μπρούκλιν όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός υπερορθόδοξων Εβραίων και έχουν καταγραφεί 588 κρούσματα από τον Οκτώβριο, και την κομητεία Ρόκλαντ, όπου επίσης ζουν πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι και έχουν καταγραφεί 266 κρούσματα.

Η ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια η οποία ενδέχεται να έχει θανατηφόρες επιπλοκές έφτασε στις ΗΠΑ από ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να δέχονται παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, εκτός κι αν υπάρχει ιατρικός λόγος, χωρίς ωστόσο να έχει περιοριστεί η επιδημία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες ειδικοί στην υγειονομική ασφάλεια ζητούσαν να ακυρωθεί η εξαίρεση για θρησκευτικούς λόγους, ανησυχώντας ότι πολλοί γονείς που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα τις επικαλούνται για να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί ήταν αντίθετοι με την ακύρωση της εξαίρεσης, φοβούμενοι ότι πλήττει τη θρησκευτική ελευθερία (!) των Αμερικανών η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι της κατάργησης της εξαίρεσης για θρησκευτικούς λόγους εκτίμησαν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη επιδημία ιλαράς που έχει παρουσιαστεί στις ΗΠΑ από το 1992, όταν είχαν καταγραφεί 1.022 κρούσματα σε 28 πολιτείες. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει θάνατοι από την ασθένεια.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here