Πότε θα δοθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας

Συντάξεις χηρείας: Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να καταβληθούν τα νέα ποσά με τις συντάξεις Ιουλίου, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου.

Οι αυξημένες συντάξεις χηρείας αφορούν στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου.

Ο νόμος ισχύει από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% πληρώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς αλλαγές.

Πλέον, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου με βάση τις νέες διατάξεις, όμως πληροφορίες λένε ότι διαπιστώνονται τεχνικά προβλήματα, ιδίως στο θέμα με τους συντελεστές υπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νόμος ορίζει ότι ο νέος βελτιωμένος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από την ψήφιση του νόμου και μετά, ήτοι αναδρομικά, από τις συντάξεις Ιουνίου.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν διπλή αύξηση, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος.

Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ