Novartis: Νέες διώξεις που σχετίζονται με χρηματισμό πολιτικού προσώπου


Διώξεις που σχετίζονται με χρηματισμό πολιτικού προσώπου από τη Novartis, άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη σε βάρος τεσσάρων προσώπων.

Τα πρόσωπα αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία των κρατικών αξιωματούχων, αλλά φαίνεται πως συμμετείχαν στο «δίκτυο μιζών» που φέρεται να είχε στηθεί προκειμένου τα σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και η ίδια η εταιρεία, να απολαμβάνουν προνομιακό καθεστώς στην εγχώρια αγορά.

Πλέον οι τέσσερις βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορά δωροδοκία πολιτικού προσώπου, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της απλής συνέργειας σε απιστία υπαλλήλου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και σε απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη που ασκήθηκε σήμερα από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς αφορά στην περίοδο 2011 -2012 και σχετίζεται με τη δραστηριότητα συγκεκριμένου διαφημιστή και τις σχέσεις του με συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία κατονομάζονται από μάρτυρες πως χρημάτιζαν για να πετύχουν προνομιακό καθεστώς, τόσο για σκευάσματα της Novartis όσο και για την ίδια την εταιρεία και το περιβάλλον της στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα άλλωστε με καταθέσεις που έχουν λάβει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, η φαρμακοβιομηχανία είχε δημιουργήσει ένα «μαύρο ταμείο», το οποίο σύμφωνα με μάρτυρα το ονόμαζαν «Άγιο Δισκοπότηρο», προκειμένου να μπορεί να δωροδοκεί πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά.

Η εισαγγελική έρευνα φαίνεται πάντως να έχει στη διάθεση της στοιχεία για την ύπαρξη συγκεκριμένων διαφημιστικών εταιρειών που πιθανολογείται πως εξυπηρέτησαν τη Novartis στη ροή «μαύρων» ποσών παρέχοντας κάλυψη μέσω εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων. Ήδη πριν περίπου ένα μήνα, ο υπεύθυνος μίας από τις υπό έρευνα διαφημιστικές, κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων μέσω τιμολογίων. Στην κατάθεσή του μάλιστα, ο εκδότης-διαφημιστής κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο, κατά τα λεγόμενα του διαφημιστή, του είχε ζητήσει να του επιστρέφει χρήματα από εκείνα που θα πλήρωνε η βιομηχανία για διαφημίσεις που θα του έδινε. Εξηγήσεις επίσης έδωσαν πρόσφατα, για το αδίκημα της απιστίας και μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων.

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ