Τσαβούσογλου: Ο “Πορθητής” ξεκίνησε τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου.


Το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής”, έχει ξεκινήσει εργασίες, ισχυρίστηκε το βράδυ της Παρασκευής (14.6.2019) ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής», διεξάγει γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «όλα θα μπουν στη θέση τους» και πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο», λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

«Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς», πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι:

«Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν. Υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως τόνισε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».Τσαβούσογλου: Όρος απαράβατος η συμμετοχή της Τουρκίας

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Άγκυρα δεν ισχύει:

«Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι «εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου«.

«Ποιος είναι ο λόγος για όλα αυτά;» διερωτήθηκε. Και απάντησε μόνος του: «Ο λόγος είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε και γεωτρήσεις…».Τσαβούσογλου για Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΕ

«Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέρα από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία, αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ…», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ είναι παρατηρητές, είπε. «Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν «τα όρια της ε/κ πλευράς». «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι κατά την άποψή μου «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους».

Μόλις, πρόσθεσε, «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση, συνέχισε, είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς. «Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η ΕΕ και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία», κατέληξε.

 

πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ