Βενεζουέλα: Επαφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με Μαδούρο και Γκουαϊδό

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ θα επισκεφτεί τη Βενεζουέλα από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου και θα έχει επαφές τόσο με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο όσο και με τον Χουάν Γκουαϊδό.

Σε ομιλία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο η Μπατσελέτ δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, έχουν καταστείλει ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταφεύγοντας στην υπερβολική χρήση δύναμης, στις δολοφονίες, στις αυθαίρετες κρατήσεις και στη χρήση βασανιστηρίων.

Η επίσκεψή της, που γίνεται έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, πραγματοποιείται ενόψει της συνόδου του Συμβούλιου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Οι δυτικές χώρες αναμένεται να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Μαδούρο για υπερβολική χρήση δύναμης και κακοδιαχείριση που έχει προκαλέσει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

«Η Μπατσελέτ θα συναντηθεί με θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποίησης και με τους συγγενείς τους. Επίσης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και εργατικών συνδικάτων, καθώς και με θρησκευτικούς ηγέτες και ακαδημαϊκούς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου της όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ.

Η οικονομική κατάρρευση και πολιτική κρίση στην ή Βενεζουέλα έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις και την φυγή εκτός χώρας περισσοτέρων από 4 εκατομμύρια Βενεζουελανών.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ