Δολοφονία Κασόγκι: Αιχμές κατά Τουρκίας από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι ο Κασόγκι ήταν θύμα ανθρωποκτονίας, προτρέποντας τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν πού βρισκόταν η σορός του, η οποία δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε «όσους εκμεταλλεύονται» την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ασκώντας μια έμμεση κριτική εναντίον της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ εντάθηκαν απότομα έπειτα από τη στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Άνθρωπος με πολλές διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια που όμως είχε επικρίνει κάποιες από τις αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου μπιν Σαλμάν, ο αρθρογράφος της Washington Post Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου από μια ομάδα 15 πρακτόρων που έφτασαν από το Ριάντ στην Τουρκία. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο. Υπόθεση Κασόγκι: Τον διαμέλισαν και έκαψαν τα μέλη του λέει η τουρκική…

Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι ο Κασόγκι ήταν θύμα ανθρωποκτονίας, προτρέποντας τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν πού βρισκόταν η σορός του, η οποία δεν βρέθηκε ποτέ.

«Ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πολύ οδυνηρό έγκλημα», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

«Οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση Κασόγκι πρέπει να σταματήσει να το πράττει και να προσκομίσει αποδείξεις στο δικαστήριο, γεγονός που θα συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης», συνέχισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία.

Ο πρίγκιπας σημείωσε ότι ελπίζει σε στενές σχέσεις με «όλες τις ισλαμικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος περισσοτέρων 20 προσώπων και έχει ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε εξ αυτών. Οι σαουδαραβικές αρχές φρόντισαν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη για την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο.

Η CIA ωστόσο έχει συμπεράνει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη συνέντευξή του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να «ρίξει φως» σε αυτή την υπόθεση.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ