Με ένα νόμο και δυο άρθρα να καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου


Με την ανακοίνωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα των καταστροφικών συνεπειών του Νόμου Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.

του Σπύρου Παντελάκη*

Το πρώτο αυτό κύμα αφήνει τη χώρα χωρίς Τεχνολογική Εκπαίδευση, γεγονός το οποίο δυστυχώς θα αποδειχτεί τεράστιο έλλειμμα σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια στέρεης ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας. Επίσης το κύμα αυτό αφήνει την ανοιχτή πληγή περίπου 350 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από τα οποία τα περισσότερα είναι εικονικά Τμήματα, αφού δεν διαθέτουν Καθηγητές, πρόγραμμα σπουδών, υποδομές και οι απόφοιτοι τους δεν έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Κι όμως, τα Τμήματα αυτά θα φιλοξενήσουν φοιτητές που μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο με το όνειρο να σπουδάσουν και μέσω των σπουδών τους να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Προφανώς το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έμεινε αλώβητο. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Πατρών ανήκει σ’ αυτά που επλήγησαν εντονότερα από τη λαίλαπα που σάρωσε τα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών αυξήθηκαν από 24 σε 37 χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε πώς θα στελεχωθούν τα περισσότερα από αυτά, ούτε τι ακριβώς θα διδάσκουν. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην Πρύτανη, που απεδείχθη εξαιρετικά υπάκουη στα κελεύσματα του Υπουργείου σε βαθμό που την οδήγησε να ακυρώσει την ίδια της τη Σύγκλητο και τις αποφάσεις της παρά το γεγονός ότι ακαδημαϊκά, θεσμικά και νομικά οφείλει να τις εφαρμόζει. Ευθύνη φέρουν βεβαίως κι οι Αναπληρωτές Πρυτάνεως, που ουδέποτε άρθρωσαν τη δική τους άποψη, καθώς κι οι πρόθυμοι που στελέχωσαν την περιβόητη Επιτροπή διαλόγου (με ποιον άραγε;) του υπουργείου.

Το προφανές ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα. Κι όμως: Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί κι η λύση του είναι απλή. Μόνο που η λύση πρέπει να δοθεί τώρα, πριν υπάρξουν άλλα τετελεσμένα, πέραν των μηχανογραφικών. Ο Νόμος Γαβρόγλου πρέπει να καταργηθεί με ένα Νόμο και δύο άρθρα, που θα έλεγε και κάποια ψυχή! Το ένα άρθρο να φροντίζει να ενταχθούν σε παρεμφερή αλλά κανονικά Τμήματα όσοι υποψήφιοι περάσουν στα εικονικά Τμήματα Γαβρόγλου και το δεύτερο άρθρο να καταργεί το νόμο Γαβρόγλου!

Τέλος μια πρακτική συμβουλή για τους υποψηφίους που θα διαλέξουν Τμήμα ένταξης: Μη διαλέξετε κανένα Τμήμα που δεν έχει ιστοσελίδα με δημοσιευμένο κι ακόμη καλύτερα πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών, διδάσκοντες με αναρτημένα τα βιογραφικά τους καθώς και δημοσιευμένα περιεχόμενα μαθημάτων.

*Ο Σπύρος Παντελάκης, είναι καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ