Ρωσία: Ελεύθερος ο αρχισυντάκτης που ερευνά την διαφθορά πολιτικών

Ρωσικό δικαστήριο άφησε ελεύθερο σήμερα τον αρχισυντάκτη μιας τοπικής εφημερίδας, γνωστής για τις έρευνές της σχετικά με τη διαφθορά των πολιτικών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό, σε μια υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Ο Ιγκόρ Ρουντνίκοφ, ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Νόβιε Κολιόσα του Καλίνιγκραντ, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 με την κατηγορία ότι εκβίασε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για να αποσπάσει χρήματα. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί 10ετής κάθειρξη. Όμως δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε να άρει την κατηγορία του εκβιασμού και να τον καταδικάσει σε 550 ώρες κοινωφελούς εργασίας για «κατάχρηση εξουσίας».

Ο 53χρονος δημοσιογράφος αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. «Πίστευα ότι η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει… σε δύο ή σε έξι χρόνια, όμως δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε σήμερα», είπε ο Ρουντνίκοφ.

Οι υποστηρικτές του δεν σταμάτησαν ποτέ να δηλώνουν ότι η υπόθεση ήταν κατασκευασμένη. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι ο Ρουντνίκοφ ήταν «θύμα αντιποίνων με πολιτικά κίνητρα» λόγω της ερευνητικής δουλειάς του.

Τον Ιούνιο του 2017 η εφημερίδα κατηγόρησε τον Βίκτορ Λεντένιοφ, τον επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας –η οποία αναλαμβάνει να ερευνήσει κάθε εγκληματική υπόθεση– ότι διαθέτει μια πολυτελή έπαυλη, την οποία δεν έχει δηλώσει. Λίγους μήνες αργότερα ο Ρουντνίκοφ συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να αποσπάσει 50.000 δολάρια από τον Λεντένιοφ για να σταματήσει να γράφει αρνητικά ρεπορτάζ σε βάρος του.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ