Κροατία, το σενάριο των F-16C/D Block 30 είναι ακόμη υπαρκτό;


Οι τελικές προσφορές των Lockheed Martin και Saab για το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Κροατικής Αεροπορίας θα πρέπει να κατατεθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας της Κροατίας, που προέκυψε μετά το φιάσκο των ισραηλινών μαχητικών F-16C/D Block 30 Barak.

Οι δύο εταιρείες προσφέρουν στην Κροατία τα μαχητικά F-16 Block 70 και Gripen E/F. Η ανάδειξη του νικητή αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο.

Με βάση το «Jutarnji List», φαβορί εμφανίζεται να είναι το F-16 Block 70. Ωστόσο, οι Κροάτες φοβούνται πως οι παραδόσεις των συγκεκριμένων μαχητικών θα καθυστερήσουν, πέρα από το ότι τα αμερικανικά μαχητικά κοστίζουν πιο ακριβά από τα σουηδικά. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να προσφέρουν μεταχειρισμένα πλην όμως αναβαθμισμένα F-16C/D που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αεροπορία.

Έτσι, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, εάν δεν θέλει η Κροατία να αποκτήσει καινούρια F-16 και επιλέξει να στραφεί σε μεταχειρισμένα F-16C/D, απομένει κυρίως η επιλογή των ελληνικών F-16C/D Block 30. Αεροσκαφών που απέρριψε πρώτα στον προηγούμενο διαγωνισμό… Εναλλακτικά αναμένεται να εξεταστούν μεταχειρισμένα ή καινούρια Gripen C/D.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ