Αίγυπτος: Οι αρχές αρνούνται να ταφεί ο Μόρσι στον οικογενειακό του τάφο.


Οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει η ταφή του εκλιπόντος πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο οικογενειακό κοιμητήριο, κατήγγειλε στο Reuters ο γιος του Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ίδιος είπε ότι η οικογένεια του Μόρσι δεν γνωρίζει που έχει μεταφερθεί η σορός του και ότι μοναδική επαφή με τις αρχές υπάρχει μέσω των δικηγόρων της οικογένειάς.

Την ίδια ώρα Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν ηγέτες χωρών για τον ξαφνικό θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι πέθανε την ώρα που δικαζόταν από δικαστήριο της Αιγύπτου, αμέσως μετά την κατάθεση που είχε δώσει.

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι ο Μόρσι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του μεταλλικού κλουβιού των κατηγορουμένων, στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού απευθύνθηκε στους δικαστές και ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο στις 4.50 το απόγευμα τοπική ώρα (17.50 ώρα Ελλάδας).

Σε μια ανακοίνωσε που εξέδωσε, ο εισαγγελέας επισημαίνει, επίσης, ότι στην έκθεση των ιατρών δεν καταγράφονται εμφανή πρόσφατα τραύματα στο σώμα του Μόρσι.Συλλυπητήρια από Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμή στον «μάρτυρα» Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου ήταν ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές.

«Μακάρι ο Θεός να χαρίσει στον μάρτυρά μας, τον αδελφό μας Μόρσι, το έλεός του» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν» δήλωσε σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.Αλ Θάνι: Βαθιά θλίψη

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, απέστειλε τα συλλυπητήριά του, με ένα tweet σήμερα, στην οικογένεια του εκλιπόντος «και στον αδελφικό λαό της Αιγύπτου».

«Μάθαμε με βαθιά θλίψη τα νέα για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και τον αιγυπτιακό λαό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εμίρης του Κατάρ.Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε σήμερα την κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Ο Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο στο πλαίσιο μιας ακροαματικής διαδικασίας με κατηγορίες κατασκοπείας βάσει των ύποπτων επαφών που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Τόρα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή.

«Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ. Σε ένα μήνυμά του στο Facebook, ο Άχμεντ, ο γιος του Μόρσι επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Μόρσι εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου, απέτισε φόρο τιμής σε εκείνον χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα. Και ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη».

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Σάνζερ, του κέντρου σκέψης Foundation for Defence of Democracies (FDD), «δεδομένων των συνθηκών, ο Μοχάμεντ Μόρσι θα θεωρηθεί μάρτυρας. Και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό του σίγουρα θα διατυπωθούν ευρέως»

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Human Rights Watch αντέδρασε επίσης σήμερα λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μόρσι.

«Είναι φοβερό όμως ΑΠΟΛΥΤΑ προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.Αναφορές για δολοφονία

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πάντως κατήγγειλε σήμερα ότι ο θάνατος ήταν μια «πετυχημένη δολοφονία» και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του.

Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ