Βρετανία: Η ανησυχία για Brexit χωρίς συμφωνία φέρνει τη στερλίνα σε χαμηλό πενταμήνου

Ο Μπόρις Τζόνσον που βρίσκεται κοντά στο να γίνει ο νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία, υποστηρίζει ανοιχτά ένα σκληρό Brexit κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε κατρακύλα τη στερλίνα.

Οι ενδείξεις ότι ο βασικός υποστηρικτής του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον, ίσως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός στη Βρετανία οδήγησε σήμερα τη στερλίνα σε χαμηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους μιας σκληρής αποχώρησης από την ΕΕ.

Η λίρα υποχώρησε στις 89,66 πένες έναντι του ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό της από τα μέσα Ιανουαρίου, πριν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας για την ηγεσία των Τόρις που ίσως παγιώσει το προβάδισμα του Τζόνσον μεταξύ των συνυποψηφίων του.

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του ευρώ από τις αρχές Μαΐου εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία ίσως εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.Προσπάθειες για ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και μετά το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο παγκοσμίως ανταγωνιστικό μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Τζον Γκλεν.

Όπως έχει προγραμματιστεί η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αλλά δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει μια συμφωνία διαζυγίου με το μπλοκ, που ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η αβεβαιότητα για το θέμα αυτό έχει αυξηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του διαδόχου της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Γκλεν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» για να διατηρηθεί η παγκόσμια επιτυχία του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

«Θα ήταν τραγικό εάν χάναμε από λάθος το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», δήλωσε ο Γκλεν σε συνέδριο του TheCityUK. Δήλωσε πως γνωρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, γνωστός στη Βρετανία ως το Σίτι, επιθυμεί να δοθεί τέλος στο «αδιέξοδο του Brexit».Μονόδρομος η μετακίνηση κάποιων θέσεων εργασίας

Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο ανταγωνίζονται να φιλοξενήσουν τις νέες εγκαταστάσεις που ανοίγουν χρηματοπιστωτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάζονται μια βάση στην ΕΕ μετά το Brexit.

Στο μεταξύ οι τραπεζίτες θεωρούν αναπόφευκτη και ουσιαστικά μονόδρομο τη μετακίνηση κάποιων θέσεων εργασίας και κάποιων δραστηριοτήτων από το Σίτι στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Γκλεν δήλωσε ότι κανένα από αυτά τα ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα στην ΕΕ δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτά που έχει να προσφέρει το Λονδίνο.

Ο νέος επικεφαλής του TheCityUK Μαρκ Τάκερ δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ο πιο πετυχημένος οικονομικός κλάδος της Βρετανίας, μηδενός εξαιρουμένου, και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών το οποίο συνίσταται στο ότι είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να τον αντιγράψει κανείς.

«Είναι αυτό που ζηλεύουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Τάκερ, που είναι επίσης πρόεδρος της τράπεζας HSBC. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να έχει ένα «συνεκτικό και ενωμένο μέτωπο» ούτως ώστε να γίνει κάτι περισσότερο από απλά το άθροισμα των μερών του για να μπορεί να καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα που ο κλάδος αυτός προσφέρει στην οικονομία και τις κοινότητες, δήλωσε ο Τάκερ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ