Ντράγκι: Θα χαλαρώσει την πολιτική της η ΕΚΤ, αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί προς τον στόχο της.

Τα όσα υποστηρίζει ο Μάριο Ντράγκι ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τις επόμενες εβδομάδες

Η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει από το 2013 τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, παρά την τεράστια νομισματική στήριξη επί σειρά ετών. «Αν δεν υπάρξει βελτίωση, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στον στόχο μας, θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη», είπε ο Ντράγκι στην ετήσια σύνοδο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Υπάρχει ακόμη, πρόσθεσε, «σημαντικό περιθώριο» για περισσότερες αγορές στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων).

Η ΕΚΤ μπορεί, επίσης, να προσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, να μειώσει τα επιτόκια και να λάβει μέτρα που θα περιορίζουν τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία στο πλαίσιο του καταστατικού μας για να εκπληρώσουμε την εντολή μας – και θα το κάνουμε ξανά για να απαντούμε σε κάθε πρόκληση στη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον», σημείωσε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα αξιοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες για να μελετήσει τις επιλογές της, υπονοώντας ότι η τράπεζα θα λάβει μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα.

Ο Ντράγκι απέρριψε τις ανησυχίες της αγοράς ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αγορών στοιχείων ενεργητικού, καθώς η ΕΚΤ έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια που έχει θέσει η ίδια, περιλαμβανομένου του κανόνα που εμποδίζει την ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο από το ένα τρίτο των ομολόγων κάθε χώρας. Όπως σημείωσε, τα όρια πρέπει να προσαρμόζονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, ενώ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η ΕΚΤ έχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στη χρήση των μέσων της. «Είμαστε δεσμευμένοι και δεν παραιτούμαστε από το να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό για πάντα ή ακόμη και τώρα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ