Η παγίδα για τους δανειολήπτες που κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη


Σύμφωνα με τη μελέτη για τη Διαχείριση της Υπερχρέωσης Φυσικών Προσώπων που πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), 6 στους δέκα οφειλέτες που αντιμετώπισαν προβλήματα αποπληρωμής δανείων, την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία 40 έως 59 ετών. Οι οφειλέτες με προβλήματα υπερχρέωσης είναι μισθωτοί σε ποσοστό 38,36%, άνεργοι σε ποσοστό 35,84% και συνταξιούχοι σε ποσοστό 17,38%, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική δυσπραγία που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί συνολικά από την ενεργοποίησή του 220.000 υποθέσεις και οι εκκρεμείς αιτήσεις διαμορφώνονται σήμερα στις 89.500 υποθέσεις.

Πλην όμως για αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις Τράπεζες ώστε να εντοπιστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές , οι οποίες θα ενταθούν ακόμα περισσότερο, καθώς οι τράπεζες εντάσσουν πλέον σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο αυτούς που έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν ρευστοποιώντας τα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και όσους αρνούνται να ρυθμίσουν το δάνειο τους, κάνοντας κατάχρηση της ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω του νόμου Κατσέλη.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι οι στρατηγικά κακοπληρωτές είναι περίπου οι μισοί αυτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι ο χρόνος αναμονής των οφειλετών που δεν έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις τους ακόμα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έως την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στο Δικαστήριο, κυμαίνεται από 212 έως 2.127 ημέρες, δηλαδή περίπου 6 χρόνια.

Ο δανειολήπτης, δηλαδή, αναμείνει 49 μήνες κατά μέσο όρο έως την εκδίκαση της υπόθεσής του.Ο χρόνος αναμονής, όσων οφειλετών οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έως την έκδοση της οριστικής απόφασης κυμαίνεται από 336 έως 1.942 ημέρες.

Η μεγάλη αυτή αναμονή σε συνδυασμό με τη μάχη των Τραπεζών για την ανάδειξη των στρατηγικών κακοπληρωτών οδήγησε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ετοιμάζεται στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία θα ελέγξει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, και θα λειτουργεί παράλληλα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας . Η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και σε αυτήν οι τράπεζες θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία των εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους με αυτά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται εάν όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και αν πράγματι πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζει ο νόμος. Στην περίπτωση που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, η τράπεζα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοπή της αίτησης στο δικαστήριο, ακυρώνοντας την προστασία που τώρα απολαμβάνουν έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων θα γίνει με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, που συνέδεαν την προστασία με βάση την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη και το εισόδημά του.

Η νέα αυτή κατάσταση θα πρέπει να γίνει γνωστή σε όλους τους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί για την ένταξη τους στο νόμο Κατσέλη, ώστε αν εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που θα τους βγάλει εκτός νόμου, να βρουν μια εξωδικαστική λύση με τη Τράπεζα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ