Γερμανία: Πλανάται το “φάντασμα” της νεοναζιστικής τρομοκρατίας.


Πράξη νεοναζιστικής τρομοκρατίας η δολοφονία του του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε στις αρχές Ιουνίου στη Γερμανία. Κίνητρο ο πολιτικός εξτρεμισμός, αποφαίνεται η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στη Γερμανία, διευκρίνισε ότι οι ερευνητές καταλήγουν στην υπόθεση αυτή στηριζόμενοι στο ιστορικό του 45χρονου που συνελήφθη και σε σχόλια που έχει κάνει στο παρελθόν.

Ο ύποπτος, που κατονομάστηκε μόνον ως Στέφαν Ε. λόγω των αυστηρών κανονισμών που ισχύουν στη Γερμανία για τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, συνελήφθη την Κυριακή (16.6.2019) από ειδική μονάδα της αστυνομίας έπειτα από ταυτοποίηση γενετικού υλικού.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το dpa, η έρευνα εναντίον του επικεντρώνεται τώρα επισήμως στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με πολιτικό υπόβαθρο.

Αρκετά γερμανικά μέσα αναφέρουν λεπτομέρειες για τους φερόμενους ακροδεξιούς δεσμούς του υπόπτου, ενώ η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε χθες ότι ο 45χρονος Στέφαν Ε. έχει βαρύ ποινικό μητρώο, είχε ήδη διατυπώσει θανατικές απειλές μέσω του καναλιού του στο YouTube και ότι στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα.

Σύμφωνα και πάλι με την ίδια εφημερίδα, ο Στέφαν Ε. είχε γράψει και σχόλιο στο YouTube το 2018 με το ψευδώνυμο Game Over που χρησιμοποιούσε, στο οποίο δήλωνε: «Ή παραιτείται σύντομα η κυβέρνηση αυτή ή θα υπάρξουν θάνατοι».

Γερμανία: Τα «πλοκάμια» των νεοναζί

Επικαλούμενη επίσης πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, η Sueddeutsche Zeitung, όπως και τα δημόσια δίκτυα NDR και WDR διευκρίνισαν ότι ο ύποπτος δραστηριοποιείτο σε ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η εγχώρια νεοναζιστική National Democratic Party (NPD, Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα) και μια οργάνωση γνωστή ως Autonomen Nationalisten (Αυτόνομοι Εθνικιστές), μια πανευρωπαϊκή νεοναζιστική οργάνωση η οποία έχει υιοθετήσει ορισμένες τακτικές των ακροαριστερών και των Antifa.

Σύμφωνα επίσης με τον ιστότοπο Zeit Online, ο Στέφεν Ε. φέρεται ότι μετείχε σε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε σπίτι για αιτούντες άσυλο το 1993, ενώ φέρεται επίσης ότι είχε συμμετάσχει σε επίθεση εναντίον διαδήλωσης συνδικάτου το 2009.

Τα στοιχεία που ανέκυψαν ωστόσο μετά τη χθεσινή σύλληψη, η οποία έγινε συμπτωματικά κατά την τρίτη επέτειο από τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Βρετανία, είναι ότι μπορεί ο Λίμπκε να είναι ο πρώτος εδώ και δεκαετίες εν ενεργεία πολιτικός που σκοτώθηκε από έναν τρομοκράτη στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την σοβαρότητα της είδησης ότι υπάρχουν υποψίες για ακροδεξιό εξτρεμισμό στην δολοφονία του Λίμπκε και ζήτησε τη διεξαγωγή εντατικών ερευνών.

«Ωστόσο είναι πολύ σωστό και σημαντικό ότι ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας ανέλαβε τις έρευνες, ώστε όλες οι πληροφορίες από το παρασκήνιο να έρθουν στο φως και όντως το ταχύτερο δυνατό», κατέληξε η καγκελάριος.

Ο 65χρονος Λίμπκε είχε δεχθεί στο παρελθόν απειλές για τη ζωή του αφού είχε υπεραμυνθεί της απόφασης της Μέρκελ να επιτρέψει την είσοδο στη Γερμανία άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο μεταξύ του 2015 και του 2016. Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κάσελ είχε πει μάλιστα ότι ο ίδιος στηρίζει στις χριστιανικές αξίες την υποστήριξή του στην απόφαση αυτή της καγκελαρίου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ