Τουρκία: Γκρίνια μετά το τελεσίγραφο για τους S-400


Η Άγκυρα εκφράζει την έντονη «δυσφορία» της στην Ουάσινγκτον μετά το τελεσίγραφο της τελευταίας στην Τουρκία αναφορικά με τους S-400.

Η Άγκυρα γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον τη «δυσφορία» της για το αμερικανικό τελεσίγραφο που της δόθηκε στις αρχές Ιουνίου αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.«Βράζει» η Τουρκία

Σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Ουάσινγκτον απαντώντας σ’ αυτό το τελεσίγραφο, η Άγκυρα «επέμεινε και πάλι στη δυσφορία της για την προσέγγιση αυτή καθώς και για τη διατύπωση του τελεσιγράφου, που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Η γνωστή άποψή μας διαβιβάσθηκε λεπτομερώς», προσθέτει χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν απηύθυνε πριν από λίγο λιγότερο από δύο εβδομάδες στον τούρκο ομόλογό του μια επιστολή που έδινε στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ματαιώσει την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, που η Άγκυρα θέλει επίσης να αποκτήσει.

Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Ιταλία δεν έχει ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, οι τούρκοι πιλότοι, που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35, θα απελαθούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό προσωπικό της διεθνούς κοινοπραξίας που κατασκευάζει το F-35 θα αντικατασταθεί και τα συμβόλαια υπεργολαβιών, που έχουν κατακυρωθεί σε τουρκικές επιχειρήσεις για την κατασκευή του F-35, θα ακυρωθούν την ίδια ημερομηνία.

Στην επιστολή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως επέμεινε «στη σημασία που έχει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση» και να «διατηρήσουμε έναν διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία φιλία».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ