Έτοιμο το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα – Πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε όμως πως τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την έναρξη αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για τη χθεσινή τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, παρέπεμψε στις προηγούμενες αναφορές που έχει κάνει το Ταμείο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν έχω κάποια επιπλέον πληροφορία πέρα από τα όσα έχω πει προηγουμένως σχετικά με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης. Όπως έχω πει, είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει περαιτέρω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αναμενόμενη επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, η οποία θα προβεί στην αξιολόγηση της οικονομίας για την εκπόνηση της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το χρονοδιάγραμμα της αποστολής θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών.

«Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία… Αλλά σαφώς, όπως είπατε, θα θέλουμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών. Επομένως, θα περιμένουμε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια θα θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το επόμενο άρθρο 4», ανέφερε χαρακτηριστικά.Λαγκάρντ: Απόλυτα προσηλωμένη στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται «τιμή» που το όνομά της περιλαμβάνεται σε εκείνα που αναφέρονται για την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά παραμένει προσώρας επικεντρωμένη στην «εντολή» της στο ΔΝΤ.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να αποτελώ μέρος μερικές φορές αυτής της ευρωπαϊκής ‘αγοράς’. Όμως έχω μια αποστολή. Περισσότερο από μια αποστολή: έχω μια εντολή. Εκπληρώνω την αποστολή μου και υλοποιώ την εντολή μου», τόνισε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Το όνομα της διευθύντριας του ΔΝΤ έχει ακουστεί ως μια πιθανή λύση για την προεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τους διορισμούς αυτούς.

Όποίο πρόσωπο διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου, ενώ αυτό που θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ