Πανελλήνιες 2019: Αυτές είναι οι εκπλήξεις που κρύβουν οι Βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις


Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2019: Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών σε δύο από τα επιστημονικά πεδία αναμένεται να παρασύρουν τις βάσεις.

Η εικόνα που διαμορφώνεται για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, φαίνεται να έχει λίγο απ’ όλα.

Πτώση βάσεων αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, αλλά και σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται, τέλος, στο 4ο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Οι κινήσεις αυτές αφορούν βέβαια την πλειονότητα των τμημάτων και τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στρώματα, καθώς στις περιζήτητες σχολές της χώρας αναμένονται ελάχιστες διαφοροποιήσεις και ενδεχομένως μικρές πτώσεις σε σχέση με πέρυσι, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι και πάλι μεγάλος και οι θέσεις εισακτέων ίδιες με τις περσινές, σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Τα μηχανογραφικά

Σύμφωνα με τον επιστημονικό αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλο, το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι τα νέα πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ώστε να τα επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους, ή θα τα αγνοήσουν.

«Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να επιλέξουν και τα νεοσύστατα πανεπιστήμια… επειδή όμως φέτος δόθηκαν περίπου 4.000 περισσότερες θέσεις, αναμένουμε πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι βέβαιο ότι φέτος πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας (πρώην ΤΕΙ) θα υποδεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες ακόμα και κοντά στα 8.000 μόρια.

1ο επιστημονικό πεδίο

Παρότι τα θέματα στα Αρχαία δόθηκαν με διαφορετικό τρόπο φέτος, αυτό δεν φαίνετια να επηρέασε τους υποψηφίους. Τα άλλα μαθήματα ήταν του ίδιου βαθμού δυσκολίας με εκείνα του 2018 και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στις σχολές υψηλής ζήτησης. όπως οι Νομικές, Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δεν περιμένουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι. Η Νομική Αθήνας είχε βάση 18.219 μόρια και η Νομική Κομοτηνής 17.465. Στο επίπεδο αυτό αναμένετια να είναι η βάση και φέτος. Στο πεδίο αυτό θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια, δηλαδή βάσεις με πολύ μικρές αυξομοιώσεις από την περασμένη χρονιά.

2ο επιστημονικό πεδίο

Σε πτώση θα κινηθούν οι βάσεις στις περισσότερες θετικές σχολές γιατί οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμα και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Αυτά θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια. Τα Πολυτεχνεία, οι Σχολές Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και οι Στρατιωτικές Σχολές εκτιμούμε ότι θα είναι κοντά στις περσινές βάσεις με μικρές αποκλίσεις (200 μόρια), προς τα κάτω, σημειώνουν τα «Νέα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μηχανογραφικό δελτίο

Το Νewsbomb.gr, όπως κάθε χρόνο, θα ενημερώνει για τα θέματα των Πανελληνίων 2019 και τις απαντήσεις τους, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Με την εγκυρότητα και την πολύχρονη εμπειρία των φροντιστηρίων ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ θα μάθετε πρώτοι τα θέματα των Πανελληνίων 2019 όπως και τις απαντήσεις τους.

Το πρόγραμμα για ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2019 – ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ/ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙI (ν.4473) – ΥΓΙΕΙΝΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2019 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ / ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ II (ν.4473)

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ