Άνθρακας ο θησαυρός για τις μεγάλες οφειλές

Υποτίθεται πως η ρύθμιση θα έφερνε στα κρατικά Ταμεία «ζεστό» χρήμα το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα εισπράττονταν, δηλαδή σημαντικές, μεγάλες οφειλές προς την Εφορία που δεν είναι εύκολη η αποπληρωμή τους σε 12 δόσεις, ωστόσο τα ποσά που ρυθμίζονται είναι κυρίως μικρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ λίγες. Ο λόγος είναι ότι σημαντικά ποσά χρωστούν κυρίως επιχειρήσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα, βάσει της σχετικής διάταξης, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους το πολύ έως 36 μηνιαίες δόσεις.

Αντίθετα, στα φυσικά πρόσωπα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, υπό προϋποθέσεις, σε έως 120 δόσεις αλλά κατά μέσο όρο τα ποσά που οφείλουν είναι χαμηλότερα.

Επιπλέον, στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται κατά κύριο λόγο οφειλές έως και 5.000 ευρώ που αφορούν και τη μεγάλη μάζα των οφειλετών.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έως 500 ευρώ, που είναι και η πολυπληθέστερη ομάδα οφειλετών, ανέρχονταν σε 2.219.151 σε σύνολο περίπου 4 εκατ. οφειλετών. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από 500 έως 10.000 ευρώ ανέρχονταν σε 1.545.901.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ