Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζον Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να υποστηρίζει ότι θα έχει μια άνετη νίκη, αλλά οι δημοσκοπήσεις… έχουν διαφορετική άποψη. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%.

Δεν είναι και τόσο ευοίωνα τα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ αν λάβει κανείς υπόψιν του τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα γίνουν το 2020. Ο Τραμπ φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στην ίδια πολιτεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Quinnipiac poll) που μεταδίδει το CNN.

Στο υποθετικό σενάριο διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ μεταξύ του Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Μπάιντεν προηγείται έναντι του Τραμπ με ποσοστό 50%-41%. Στην διαμόρφωση του ποσοστού αυτού συμμετείχαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων (7%) αλλά και ψηφοφόροι που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους (54%). Οι ίδιοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Μπάιντεν κατά του Τραμπ.

Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ενάμισι χρόνο, αλλά ο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, από όλους τους άλλους υποψηφίους του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.Μπροστά από τον Τραμπ και ο Σάντερς

Μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκεται κι ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ σε μία υποθετική -μεταξύ τους- διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, με ποσοστό 48% έναντι ποσοστού 42% που συγκεντρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση κι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών προηγούνται του Τραμπ στην Φλόριντα με μικρότερα ποσοστά. Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (47%-43%) η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ από το Τέξας κι ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) Πέτε Μπάτιγκιεγκ, προηγούνται του προέδρου Τραμπ κατά 1% στο υποθετικό σενάριο μιας -μεταξύ τους- διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το μικρό αυτό ποσοστό αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους και δεν υπολογίζεται ως ένα πραγματικό πλεονέκτημα των παραπάνω υποψηφίων απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.Δύσκολη η πραγματική αποτίμηση του εκλογικού σώματος

Επίσης, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί η πραγματική προτίμηση του εκλογικού σώματος με σημείο στατιστικής αναφοράς τις προεδρικές εκλογές και με κεντρικό δεδομένο, το μεγάλο χρονικό διάστημα που απομένει για την διεξαγωγή τους, το Νοέμβριο του 2020.

Έτσι, τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι πιο σωστό να θεωρηθούν ως μια στιγμιαία αποτύπωση των προτιμήσεων κι όχι ως μία μελλοντική πρόβλεψη, της προτίμησης του εκλογικού σώματος στην Φλόριντα, για το μέλλον.

Περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στην προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή προέδρου (51% Ρεπουμπλικάνοι, 59% Δημοκρατικοί).

Ο Μπάιντεν ηγείται των προτιμήσεων στον προκριματικό κύκλο των Δημοκρατικών για την Φλόριντα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41% μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Ο Σάντερς και η Γουόρεν μάχονται για την δεύτερη θέση με ποσοστά 14% και 12% αντίστοιχα. Ο Μπάτιγκιεγκ με 8% και η Χάρις με 6%, είναι οι μόνοι, μεταξύ των λοιπων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών που λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Το ποσοστό υποστήριξης του Μπάιντεν μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Δημοκρατικών ψηφοφόρων αυξάνεται στο 51%, ενώ δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στον προκριματικό κύκλο της Φλόριντας. Οι ψηφοφόροι που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν, σε ποσοστό 52%.Στο 41% το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ βρίσκεται στο 41%, ενώ το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο άσκησης της προεδρίας του. Το ποσοστό αυτό παραμένει το ίδιο με το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, σε παναμερικανικό επίπεδο.

Ποσοστό 1/3 των ψηφοφόρων επιθυμεί από το Κογκρέσο την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ. Μεταξύ αυτού του ποσοστού συμπεριλαμβάνονται τα 2/3 ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ποσοστό 50% των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στην δημοσκόπηση δηλώνουν βελτίωση των οικονομικών τους σήμερα, σε σύγκριση με το 2016, ενώ χαρακτηρίζονται με κύριο γνώμονα τις κομματικές γραμμές, Ρεπουμπλικάνοι (84%), Δημοκρατικοί (23%) Ανεξάρτητοι (55%).

Αναφορικά με τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από την επιλογή προεδρικού υποψηφίου στο Δημοκρατικό Κόμμα η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, την λίστα των 20 υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα που θα λάβουν μέρος στα πρώτα στάδια των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων κατά τις ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Στην λίστα των 20 αυτών προεδρικών υποψηφίων που καλύπτουν τις προϋποθέσεις δημοτικότητας, αλλά κι άλλα κριτήρια επιλογής συμμετέχουν: ο Μάικλ Μπένετ Γερουσιαστής από το Κολοράντο, ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Κόρι Μπόκερ Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσι, ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, ο Χουλιάν Κάστρο, πρώην υπουργός Αστικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Μέριλαντ Τζον Ντέλανι, η Τούλσι Γκάμπαρντ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Χαβάη, η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Κίρστεν Γκίλιμπραντ, η Καμάλα Χάρις, Γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, ο πρώην κυβερνήτης του Κολοράντο Τζον Χάικενλουπερ, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ινσλί, η Γερουσιαστής από τη Μινεσότα Έιμι Κλόμπουτσαρ, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας, Μπέτο Ο’Ρουρκ, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Οχάιο, Τιμ Ράιαν, ο Ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Έρικ Σουάλγουελ, η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από την Μασαχουσέτη, η ομιλητής θετικής κινητοποίησης Μαριάν Γουίλιαμσον, αλλά κι ο επιχειρηματίας σύγχρονης τεχνολογίας Άντριου Γιανγκ.

Οι πρώτες ανοιχτές τηλεοπτικές συζητήσεις, αποτελούν μία πρώτη ευκαιρία για την απόκτηση αναγνωρισιμότητας σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ θα διεξαχθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ωστόσο, η ηγεσία των Δημοκρατικών υποβιβάζει στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας, τρεις υποψηφίους που βρίσκονται στο περιθώριο: τον κυβερνήτη της Μοντάνας Στιβ Μπούλοκ, το μέλος του Κογκρέσου από την Μασαχουσέτη Σεθ Μούλτον και τον δήμαρχο της Φλόριντα Γουέιν Μέσαμ.

Πριν την αύξηση του συνολικού αριθμού των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος σε 23, η DNC είχε καθορίσει τον αριθμό των ανοιχτών συζητήσεων σε 20. Ωστόσο, ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν τα απαραίτητα προσόντα αυξήθηκε στην συνέχεια, προκαλώντας ένα κλίμα ουσιαστικού ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων, για την διεκδίκηση της συμμετοχής τους, σε μία δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Η ιστορικά διευρυμένη λίστα των προεδρικών υποψηφίων αντανακλά την κεντρική επιδίωξη των Δημοκρατικών να κερδίσουν την προεδρία των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από την άλλη μεριά, αναδεικνύει την διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος ως προς την επιλογή μιας επιτυχούς προεκλογικής πορείας.

Η διαδικασία επιλογής αναφορικά με την διεξαγωγή του πρώτου κύκλου των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων στιγματίστηκε από παράπονα που εξέφρασαν οι προεκλογικές εκστρατείες των αποκλεισμένων υποψηφίων, σχετικά με τα αυστηρά κριτήρια επιλογής, αλλά και την αλλαγή κανόνων που ανακοίνωσε η DNC μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση επιλογής των υποψηφίων. Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή, δύο δημοσκοπήσεις (ABC News / Washington Post) απομακρύνθηκαν από την λίστα των αξιόπιστων δημοσκοπήσεων, για την καταγραφή της δημοτικότητας των προεδρικών υποψηφίων.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ