ΗΠΑ: Με παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Μάναφορτ δεν μεταφέρθηκε σε κακόφημες φυλακές

Μια κίνηση που έχει συζητηθεί έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Παρενέβη προκειμένου να μην μεταφερθεί ο Πολ Μάναφορτ σε κακόφημες φυλακές.

Γλίτωσε από την μεταγωγή του στην κακόφημη φυλακή της Νέας Υόρκης (Rikers Island Jail), ο Πολ Μάναφορτ , πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Εξαιρέθηκε μετά από μια ασυνήθιστη παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης με την είδηση να επιβεβαιώνει στο ABC News, ένας αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει τα παράπονά του για την αντιμετώπιση που έχει ο Μάναφορτ στις φυλακές, αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο χορήγησης προεδρικής χάρης.

Ο 70χρονος Μάναφορτ παρέμεινε φυλακισμένος σε ομοσπονδιακή φυλακή στην Πενσιλβάνια, ενώ αναμένονταν η μεταγωγή του σε μία κακόφημη φυλακή (Rikers complex) καθώς περιμένει τις εξελίξεις για κατηγορίες διαφθοράς σε σχέση με υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία, αλλά κι άλλες ομοσπονδιακές κατηγορίες, από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στο Μανχάταν.

Σε μία ανακοίνωσή του προς το ABC News το βράδυ της Δευτέρας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης παραδέχθηκε την παρέμβαση που έγινε από το αναφερόμενο υπουργείο, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι δικηγόροι του Μάναφορτ “σχετικά με την υγεία και την προσωπική ασφάλεια” του πελάτη τους.

Στην διάρκεια της ομοσπονδιακής δίκης του, η κατάσταση υγείας του Μάναφορτ φαίνονταν να είχε επιδεινωθεί, ενώ κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας χρησιμοποιούσε ένα αναπηρικό καροτσάκι ή ένα μπαστούνι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” την Δευτέρα, μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμείχθηκαν άμεσα στην υπόθεση είναι κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν. Η επικύρωση του διορισμού του για την θέση αυτή, έγινε τον προηγούμενο μήνα.

“Οι δικηγόροι του κ. Μάναφορτ πρότειναν την συνέχιση της φυλάκισής του σε ομοσπονδιακή φυλακή και την διαθεσιμότητά του να παραστεί ενώπιον της πολιτείας, όταν αυτό απαιτείται,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Το υπουργείο ζήτησε τις απόψεις των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης που δεν απέρριψαν την πρόταση του κ. Μάναφορτ. Με δεδομένες τις θέσεις των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, την ιδιαίτερη κατάσταση της υγείας του, αλλά και τις ανάγκες της προσωπικής του ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να την διατήρηση της κράτησής του σε ομοσπονδιακή φυλακή, για την περίοδο που αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του, σε πολιτειακό επίπεδο.Αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι δικηγόροι του

Από τότε, ο Μάναφορτ μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή του Μανχάταν (Metropolitan Correctional Center) μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και σε πολιτειακό επίπεδο.

Οι δικηγόροι του Μάναφορτ δεν ανταποκρίθηκαν (άμεσα) σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων από το ABC News

Αρκετοί πρώην ομοσπονδιακοί εισαγγελείς την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα έθεσαν θέμα για την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με το τυπικό πλαίσιο των κανόνων για τους ομοσπονδιακούς κρατούμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι και με κατηγορίες σε πολιτειακό επίπεδο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την αντιμετώπιση που είχε ο Μάναφορτ από τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μετά την απαγγελία ξεχωριστών κατηγοριών σε βάρος του Μάναφορτ και σε επίπεδο πολιτείας τον Μάρτιο, από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάταν, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους, “επί ανθρωπίνου βάσεως, αυτό είναι λυπηρό.”

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here