Λουίς ντε Γκίντος: “Ανοιχτό” το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα η ΕΚΤ εάν δεν πιαστούν οι στόχοι


Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να είναι μία επιλογή, αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος.

Σε δηλώσεις του στο CNBC σήμερα, ο ντε Γκίντος συμπλήρωσε τις αναφορές του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, περιγράφοντας κάποια πιθανά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα.

«Έχουμε διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα μέσων: Έχουμε την καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική, τα TLTRO (στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες), την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στον ισολογισμό μας – επομένως υπάρχει μία σειρά μέσων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το QE (η ποσοτική χαλάρωση) είναι ένα από αυτά», τόνισε ο αντιπρόεδρος.

Ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει έναν «συνδυασμό δράσεων» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο. «Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός μέτρων που θα έστελνε το μήνυμα αλλά και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», είπε, προσθέτοντας: «Για εμάς η σταθερότητα των τιμών είναι κρίσιμης σημασίας, είναι η εντολή μας και αν δούμε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίζουν να υποχωρούν, θα δράσουμε».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ