Όταν οι δρόμοι γίνονται μουσεία (pics)


Όλα ξεκίνησαν όταν επισκέφθηκε τον περασμένο χρόνο το Λούβρο, ο καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής Julien de Casabianca. Καθώς παρατηρούσε τα έργα, του κέντρισε έντονα την προσοχή ένας πίνακας του Ingres που απεικόνιζε μία γυναίκα φυλακισμένη, το οποίο είχε τοποθετηθεί απομονωμένο σε μία γωνία του μουσείου.

Ξαφνικά του ήρθε η ιδέα, να προσπαθήσει κάπως να την “ελευθερώσει”, κυριολεκτικά και μεταφορικά- αναπαράγοντας την μορφή της σε δημόσιο χώρο. Ο κόσμος μπορεί να μην γνωρίζει το έργο, ίσως ούτε καν τον καλλιτέχνη αλλά η εικόνα θα έφτανε τα μάτια πιθανότατα χιλιάδων ανθρώπων που δεν θα επισκέπτονταν ποτέ το Λούβρο. Με αυτήν την απλή κίνηση γεννήθηκε το Outings Project.

Από τότε που αναρτήθηκαν οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο, η ιδέα μεταδόθηκε ταχύτατα με ομάδες από τουλάχιστον 18 χώρες να “ελευθερώνουν” παρόμοιους χαρακτήρες γνωστών ζωγράφων με το να κολλάνε τις φιγούρες τους σε δημόσιους χώρους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Σικάγο, της Ρώμης και αλλού. Ο Casabianca λέει πως η παγκόσμια συμμετοχή ήταν εντελώς αυθόρμητη αλλά έχει ενθουσιαστεί από την ιδέα.

Julien-de-Casabianca0.jpg

Δηλώνει για την ανωνυμία των έργων και την απομάκρυνση τους από το αρχικό τους πλαίσιο “Δεν θέλουμε να σας πούμε κάτι που δεν ξέρετε και δεν θέλουμε οι άνθρωποι να νιώθουν αδαείς. Πρέπει απλά να νιώσεις πως το έργο είναι αρχαίο και μεταφερμένο, να σε αγγίζει το συναίσθημα, η αισθητική, η τέχνη του.”

Julien-de-Casabianca1.jpg

Julien-de-Casabianca3.jpg

Julien-de-Casabianca4.jpg

Julien-de-Casabianca6.jpg

Julien-de-Casabianca5.jpg

Julien-de-Casabianca7.jpg

Julien-de-Casabianca8.jpg

Julien-de-Casabianca10.jpg

Julien-de-Casabianca9.jpg

Julien-de-Casabianca11.jpg

Julien-de-Casabianca13.jpg

Julien-de-Casabianca15.jpg

Julien-de-Casabianca14.jpg

Julien-de-Casabianca12.jpg

ΠΗΓΗ


 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ