Αυστραλία: Επιτρέπουν την ευθανασία για κάποιους ασθενείς.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση που έρχεται από την Αυστραλία για την νομοθεσία που επιτρέπει -σε κάποιες περιπτώσεις- την ευθανασία.

Οι ασθενείς σε τελικό στάδιο στην πολιτεία Βικτόρια, στην Αυστραλία, μπορούν πλέον να ζητούν να υποβάλλονται σε ευθανασία, αφού τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία για πρώτη φορά στη χώρα.Τι αλλάζει στην Αυστραλία

Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Στην Αυστραλία απαγορευόταν ως το 2017 μέχρι το 2017 όταν η Βικτόρια, η δεύτερη πιο πολυπληθής πολιτεία της χώρας, υιοθέτησε αμφιλεγόμενη νομοθεσία που επέτρεπε στους ασθενείς που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο να δίνουν τέλος στη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, ο Ντάνιελ Άντριους, υπέρμαχος του νομοσχεδίου μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2016, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine ότι η νομοθεσία έχει στόχο να δίνει στους ασθενείς «μια αξιοπρεπή επιλογή στο τέλος της ζωής τους».

«Πρόκειται για μια τολμηρή αλλαγή. Καμία άλλη πολιτεία δεν την έχει κάνει (…) όμως πιστεύουμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο», πρόσθεσε. «Υιοθετήσαμε μια προσέγγιση γεμάτη συμπόνια».

Ευθανασία θα μπορούν να ζητούν ασθενείς σε τελικό στάδιο, ηλικίας άνω των 18 ετών που ζουν στην πολιτεία της Βικτόρια και οι οποίοι έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής ή τουλάχιστον έναν χρόνο για ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή νευρολογικές παθήσεις.

Η νομοθεσία προβλέπει εγγυήσεις, ανάμεσά τους και μία ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου και την παρέμβαση ιατροδικαστή ο οποίος θα ελέγχει τις συνθήκες θανάτου.

Ο Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι περίπου 12 άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την νομοθεσία φέτος και έως και 150 ετησίως στη συνέχεια.

Και άλλες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν συζητήσει στο παρελθόν το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όμως μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει όλες τις προτεινόμενες νομοθεσίες.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ